Grada Bouman: Landgoed Ter Horst - meer dan een jeugdherinnering

24 mrt 2018 t/m 17 apr 2018
  • Tuingalerie

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 24 maart om 17.00 uur.

De eerste keer dat Grada Bouman op het landgoed Ter Horst in Gelderland kwam was in 1934, zij nog maar vijf jaar oud, zij ging logeren bij haar oom en tante.

“Die eerste keer was een openbaring voor me en ik ben er mijn hele leven blijven komen”, vertelt Grada. “In de oorlog heb ik er zelfs een tijd gewoond, mijn moeder bracht me er om aan te sterken.Tijdens mijn volwassen leven was een paar weken Ter Horst vaste prik. Meestal hoogzomer, maar ik ging er ook graag heen in de winter. Vlak na de oorlog ging ik er liftend heen, met Canadese militairen in een vrachtauto of ik ging op de fiets. Later ging ik met mijn auto. De laatste keer dat ik op het landgoed was is ongeveer tien jaar geleden. Landgoed Ter Horst is mijn hele leven een plek geweest om tot rust te komen en van de natuur te genieten. Ik werkte er wel altijd, ik zat altijd te schilderen. De aquarellen die ik er maakte heb ik nooit geëxposeerd. Zo hield ik mijn wereldje in Ter Horst een beetje geheim en voor mijzelf. Het was wel altijd het plan om het ooit eens te  exposeren. Nu ik vier jaar geleden een ongeluk kreeg en ik niet meer zo makkelijk naar Ter Horst zal komen, is het moment daar om u deelgenoot te maken van dit prachtige landgoed waar ik alleen maar mooie en fijne herinneringen aan heb.” 

Iedereen is van harte uitgenodigd om met Grada op zaterdag 24 maart haar aquarellen van landgoed Ter Horst te komen bekijken! 

Grada Bouman, Pulchri-lid sinds 1974, over haar werk:

"De tegenstelling tussen de schijnbaar toevallige en grillige vormen in de natuur en van vegetatie en de meer geometrische vormen van architectuur blijft mij boeien en dat vindt vaak zijn weerslag in mijn werk. Verder vind ik de sfeer of stemming en het mysterie in wat ik om mij heen zie of het nu mensen, dieren, luchten of planten betreft, erg belangrijk. Ook dit komt vaak mee in mijn werk zodat je het zou kunnen typeren als "poëtisch realisme."

Martin Groen:

"Eind jaren tachtig heb ik aquarellessen gevolgd bij Grada Bouman. Zij had haar atelier op de prachtige buitenplaats De Voorde in Rijswijk. Vol met respect keek ik naar haar aquarellen van tuinen, waar zij gedetailleerd de planten in tal van groentinten schilderde en het licht uitspaarde. Tijdens haar lessen kregen we volledig de vrijheid om onze onderwerpen te kiezen. Dat was bij Grada geen probleem. Haar atelier stond immers vol met tal van potjes en kannetjes. Voldoende voer voor een stilleven. Bij mooi weer werkten we buiten op het landgoed, tussen de springbalsemien en de hortensia’s. Daar genoot Grada zichtbaar, want zij vond haar inspiratie in de natuur. De Voorde was dan ook de perfecte plek voor haar. Grada liet je lekker je gang gaan en was zelf ook vaak bezig. Soms liep ze rond, schonk koffie in en keek over mijn schouder naar mijn werk en maakte dan een rake opmerking. Deze opmerking zette mij dan aan het denken en daardoor ging ik het anders aanpakken. Ooit ben ik begonnen met het schilderen van portretten. Tegenwoordig exposeer ik regelmatig in binnen- en buitenland met  grote schilderijen, opgezet met een paletmes in een sterk impressionistisch handschrift en richt ik mij steeds vaker op de kleurrijke natuur en dat is in die periode bij Grada, in en rond haar atelier bij De Voorde, begonnen. Dank daarvoor!!!"

Tuingalerie, 24 maart t/m 17 april 2018

Pulchri maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds

Pulchri Kunstenaars