Jos van den Berg & Marcel Hinze

1 apr 2017 t/m 3 mei 2017
  • Voorhoutgalerie

Opening zaterdag 1 april om 15.00 uur

Voorhoutgalerie 1 april t/m 3 mei 2017 (1e Paasdag gesloten, 2e Paasdag geopend; 27 april (Koningsdag) gesloten)

Abstracte Expressies van Marcel Hinze en Jos van den Berg

Vanuit verschillende achtergronden en belevingen zijn Marcel Hinze en Jos van den Berg tot volledige abstractie gekomen.

Marcel Hinze is sterk geïnspireerd door strakke ontwerpvormen, hij werkte als docent in Londen, Rusland en Tadzjikistan. Tijdens het zoeken naar uitbeelding passeren ontelbare vormoplossingen. Bij het schilderen ziet Marcel het als zijn taak om een spanningsveld van vormelementen te creëren. Het is niet gauw goed, aan zijn schilderijen gaan talloze studies vooraf, de denker in vormen. Marcel kan in een kleine ruimte werken, in feite masseert hij zijn ideeën, gevoel en intuïtie naar hanteerbare formaten.  

Dit in tegenstelling tot Jos van den Berg, zijn armzwaaien hebben ruimte nodig; verf belandt dan ook niet altijd op het doek. Jos is door de jaren heen steeds abstracter gaan werken, hij maakt het herkenbare onherkenbaar. De kleuren van Azië spelen daarbij een voorname rol. Hij masseert kleur over kleur, componeert op het doek. Belevingen, gesprekken, geluiden en geuren vertaalt hij in warrelende lijnen.

Het métier  van beide kunstenaars  staat behoorlijk haaks op elkaar: bij Marcel vind je de straffe sporen van een ontwerpverleden, Jos verwerkt beelden in een abstracte lyriek en expressie. Hun behandeling van materiaal, verftoets en beeld bijten elkaar bijkans, de bedachtzame Marcel  tegenover de impulsieve Jos. Dit maakt deze kleine tentoonstelling juist zo aardig.

Pulchri Kunstenaars