Willy Rieser - "Als het goed is, is het goed en blijft het goed"

25 feb 2017 t/m 29 mrt 2017
  • Voorhoutgalerie

Donderdag 9 maart is de tentoonstelling de hele dag gesloten wegens verhuring!

De tentoonstelling wordt zaterdag 25 februari om 16.00 uur geopenend door Dolf Verroen, kinderboekenschrijver.

Een keuze uit Willy Rieser´s collectie schilderijen, tekeningen en aquarellen

Willy Rieser heeft acht jaar voor de Haagsche Courant gewerkt, waarvoor hij toneelspelers van de Haagse Comedie tekende. "Zo gauw er een première was, werd ik gebeld. Ik stond altijd aan de zijkant achter de toneelgordijnen, naast de brandweer, daar had ik net genoeg licht en stond ik niet in de weg. En dan moest ik de volgende ochtend om zeven uur op de krant zijn om zelf de pagina in elkaar te knippen en te plakken." Een aantal van zijn tekeningen hangt nog steeds in de Koninklijke Schouwburg op de eerste etage.

Hoewel Rieser op verschillende kunstacademies heeft gezeten: École des Beaux-Arts in Biel/Bienne, Zwitserland, en de Rietveld Academie in Amsterdam, vond hij het nooit interessant wat er daar gebeurde. Hij wilde niet maken wat voorgeschreven werd, hij leerde het meeste van zijn medestudenten en zag vooral wat hij níet wilde. Op de Vrije Academie in Den Haag voelde hij zich wél thuis. Hij ontmoette daar kunstenares Miep de Leeuwe, met wie hij zou trouwen.

Rieser's grote voorbeelden zijn Kokoschka en Van Gogh. Het gaat bij hem niet zozeer om wat er geschilderd wordt, maar om de manier waarop. De onderwerpen - landschappen, stillevens en figuren - dienen als voorwendsel om tot een mooie compositie van vlekken en lijnen te komen.

Voorhoutgalerie, 25 februari t/m 29 maart 2017

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Pulchro Sacrum.

Donderdag 9 maart is de tentoonstelling de hele dag gesloten wegens verhuring!


Pulchri Kunstenaars