DELFT BLUE NEW IMAGES II

Zondag 2 juni 15:00 opent wethouder Bas Vollebregt de tentoonstelling DELFT BLUE NEW IMAGES

In het van Delft en de gouden eeuw heeft World Art Delft dit voorjaar een aantal nationale en internationale artiesten met hun vaardigheden samengebracht om nieuwe uitdagingen op het gebied van keramiek en van Delfts Blauw aardewerk te verkennen. In de context van een werklab hebben zij samengewerkt met dit specifieke doel: een nieuwe impuls geven aan onze visie op Delfts Blauw. De werken zijn met het originele Delft Blauw vervaardigd en gebakken bij Royal Delft. De geselecteerde kunstenaars werken allen vanuit hun eigen discipline.  Het samenwerken in één ruimte geeft de kunstenaar ook een nieuwe boost aan zijn eigen ontwikkeling. De meesten van hen werken min of meer op zichzelf in hun eigen atelier. Nu geven zij elkaar nieuwe input en inspireren elkaar, het gebeurt allemaal in de compound van World Art Delft.

 

World Art Delft zet zich in om culturele grenzen te overschrijden door internationale hedendaagse kunst te promoten. Maar in de eerste plaats is ze bijzonder trots op het echte Nederlandse icoon: Delfts Blauw. Dit beroemde en wereldwijd gerespecteerde Nederlandse product met zijn originele maar geheime blauwe verf laat ook haar licht schijnen op ons kunstcentrum. De museumwaarde is onbetwistbaar en het is geen verrassing dat het te zien is in musea zoals het Poesjkinmuseum voor Schone Kunsten in Moskou en in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Maar ook op eettafels of in kasten over de hele wereld.

 

World Art Delft heeft altijd het belang van Delfts Blauw erkend. Van tijd tot tijd presenteert WAD een project met Delfts Blauw als thema, zoals:

* in 2003 `A Chinese view on Delft Blue´: Chinese kunstenaars maakten hun hedendaagse versie van Delfts Blauw ter gelegenheid van het 350-jarig jubileum van de Koninklijke Delft in Delft. Delfts Blauw is zelfs geïnspireerd door Chinees porselein sinds de 17e eeuw.

* in 2009 'Homage to Delft': in het kader van een kunstsymposium hebben veel nationale en internationale kunstenaars hun een eigen bord in Delfts aardewerk gemaakt met de originele blauwe verf.

* in 2011 `Delft Blue, new images I´: de eerste versie van een working lab plus tentoonstelling over nieuwe versies van het Delftsblauwe aardewerk.

 

Dit huidige project van World Art Delft moet kunstenaars inspireren en een beroep doen op nieuwe doelgroepen. Traditie en innovatie, artefact en kunstwerk. Deze contrasten zijn altijd al een uitdaging geweest voor de kunstenaars en onze organisatie.

World Art Delft wil haar trots op dit werklab overbrengen, niet het minst op de wereld om haar heen. Nieuwe vormen zullen worden ontdekt en zullen een vliegwieleffect creëren waarmee nieuwe initiatieven kunnen worden ontwikkeld. Dit zal niet alleen het vakmanschap bevorderen, maar World Art Delft wil ook een belangrijk deel van de culturele participatie van kunstenaars stimuleren. World Art Delft ziet kunst en educatie als een veelomvattende inspiratiebron.