Alexander Zaklynsky - Pieces of infinity

6 jul 2019 t/m 1 sep 2019
  • Tuin

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 6 juli om 16.00 uur.

Deze tentoonstelling van bronzen en aluminium sculpturen met de titel Pieces of Infinity vertegenwoordigt Zaklynsky’s onderzoek naar de kenmerken van regelmatige veelvlakken oftewel platonische lichamen. Een regelmatig veelvlak of platonisch lichaam is een veelvlak waarvan de zijvlakken congruente regelmatige veelhoeken zijn.

Click here for a description in English.

Een viervlak (tetraëder) is een ruimtelijke figuur met vier driehoekige vlakken, vier hoekpunten en zes ribben. Het is de eenvoudigste van de vijf platonische lichamen, die al sinds de oudheid bekend zijn.

Hij ziet de tetraëder als een symbool van opkomst en hoe van niets iets komt. Het kost namelijk maar drie punten in de ruimte om een ​​vlak te definiëren dat oneindig dun is. Het kost dan nog slechts één punt ergens buiten dat vlak om een ​​tetraëder te definiëren die het geheel tot een 3d-structuur in de ruimte transformeert. De basis van een tetraëder is dus een tweedimensionaal vlak, voeg nog een punt toe en het wordt een driedimensionaal object. De tetraëder wordt nog interessanter wanneer hij op zichzelf wordt gestapeld. De vorm die bekend staat als de Tetra-helix kan als 4-dimensionaal worden beschouwd, omdat wanneer hij lineair wordt gestapeld, het een helix met interessante eigenschappen creëert. Zelfs in een oneindige reeks gestapelde tetraëders, zullen geen twee tetraëders dezelfde oriëntatie hebben. Dit is de reden waarom de tetra-helix een relatie heeft met het getal pi en een visuele weergave is van het oneindige.

Zaklynsky begon deze studie over de tetraëder tijdens zijn residentie in MietAir in Beers. Ik heb mijn eerste Tetra-helix in 2013 op MietAir uitgebracht. Om deze tentoonstelling te maken heeft hij een tweede residentie gelopen bij Miet Air gedurende de maanden februari tot en met juni.  

Hier was hij een week per maand bezig met het ontwikkelen van deze stukjes Infinity, oneindigheid. Gedurende deze tijd heeft hij geëxperimenteerd met ontluchtingssystemen en productiemethoden van het gieten zelf, want elk stuk is uniek in zijn soort.

Middels het gebruik van 3d-printers om plastic tetraëders te printen en deze handmatig samen te voegen werden de onderdelen in brons afgegoten. De bronzen onderdelen werden vervolgens aan elkaar gelast. Door dit proces ontwikkelde hij zijn lineaire tetra-helixconstructies tot wat hij graag 'splitsingen' noem, waarbij de lineariteit wordt gebogen of geabstraheerd.

De algemene bedoeling van deze tentoonstelling is om de verschillende variaties te onderzoeken van manieren waarop deze tetraëders kunnen worden gerangschikt en welke grotere vormen daardoor kunnen ontstaan. Deze eenvoudigste platonische vorm kan zeer elegante en bijna vloeiende lijnen tot stand brengen. En precies daarin ligt zijn fascinatie voor deze methodiek. Zoeken naar balans in dit proces heeft geleid tot een ontdekking van hoe dit constructivisme kan leiden tot mogelijk oneindige variaties.

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.

Pulchri Kunstenaars