Body in Motion

31 aug t/m 22 sep 2013
  • Mesdagzaal

Tentoonstelling Body in motion
Mesdagzaal 31 augustus t/m 22 september

Body in Motion (over schoonheid van het lichaam in beweging) is een tentoonstelling die sport en kunst een verbinding laat zoeken met het ‘publiek’. Met in gedachten de uitspraak van Johan Huizinga ‘Sport schept levenskracht, levensmoed, orde en harmonie: kostbare dingen voor de cultuur’, hopen de organisatoren hopen verbindingen te leggen tussen sporters en kunstenaars, sportliefhebbers en kunstminnenden.

Klik hier voor de artistieke impressie van de hink-stap-sprong van HAAG Atleet Fabian Florant. Een fragment uit het VPRO programma Hollands Sport.

De aanleiding voor Body in Motion is het 100-jarig bestaan van Atletiekvereniging Haag.De tentoonstelling vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de tentoonstellingscommissie van Pulchri Studio in Den Haag. De curatoren zijn Lisette Huizinga (kunstenaar), Michiel Morel (voormalig directeur van Heden in Den Haag) en Kees Verschuren (kunstenaar en voorzitter kunstcommissie). Zij vindt plaats in de grote Mesdagzaal van Pulchri Studio van 31 augustus t/m 22 september 2013.

Er komt een catalogus in de vorm van een krant, verschenen als bijlage bij Den Haag Centraal. De oplage bedraagt 13.000 exemplaren, waarvan er 11.000 zijn gedistribueerd onder de lezers van Den Haag Centraal, Pulchri Studio en Haag Atletiek.

Allereerst bestaat de tentoonstelling uit reeds bestaande en al geselecteerde kunstwerken die op het thema betrekking hebben. Hiervoor komen de volgende werken in aanmerking, waarvoor inmiddels bij  musea, verzamelaars en/of galeries bruikleenaanvragen zijn gedaan:

Thijs Rinsema, gouaches over voetballen, paardensport en schermen

Pyke Koch, gouaches over voetballes en boogschieten

Marijke van Warmerdam, video Voetbal

Kees van Bohemen, twee schilderijen over wielrennen en vechtsport

Jeanne Bieruma Oosting, voetbal in Monaco

Aernout Mik, een still uit installatie Hongkonggoria

Christian Jankowski, film The Hunt

De deelnemende kunstenaars zijn:José Aerts, Judith van den Berg , Ilse Buziau, Anouk Gielen,  Willem Goedegebuure, Ingrid Greijn, Emma Knage, Kees Koomen, Lidwien Kraakman, Gabrielle Kroese, Jawek Kwakman, Guus Rijven, Céline Schroeder, Marja Selier, Hinnie Steenbruggen, Leo van Steensel, Erica Wesseling en Jurgen Winkler.