Coby Brinkers - What you see, is not what you get

20 apr 2019 t/m 14 mei 2019
  • Voorhoutgalerie

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 20 april om 16.00 uur door Hendrik van Leeuwen, kunstcriticus Den Haag Centraal.

De sculpturen van Coby Brinkers verwijzen naar alledaagse zaken. Tafels, stoelen, cirkels, elastiek - de heldere vormgeving laat er geen misverstand over bestaan. ‘What you see, is what you get’ fluisteren zij de snelle voorbijganger in het oor, maar vertrouw deze soufleur toch maar niet. Zo wil een fraai verroeste tafel van corten-staal maar niet in perspectief komen. De poten lopen stuk voor stuk uit de pas en trekken het tafelblad scheef, terwijl dat toch volkomen waterpas naar de lucht blijft kijken. Ook haar manshoge stoelen van hemelsblauw gespoten plaatstaal lijken op zonderlinge wijze in beweging te komen. ‘Formeel wacht een stoel op haar bezetter, maar onbezet danst zij de tango met onze verbeelding’ staat op een cirkelvormig vloerobject te lezen. Wat zich in eerste instantie voordoet als een functioneel object transformeert bij nader inzien in een vrijgevochten sculptuur.

Elk beeld begint met een model in foamboard. “Daar gaat de meeste tijd in zitten,” zegt Coby Brinkers. “Ik ben eindeloos aan het zoeken naar een elementaire vorm die afwijkt van wat je verwacht.” In het evolutieproces naar stalen sculptuur bestaat de tweede fase uit experimenten in keramiek. Door het kleinere formaat bezitten zij de charme van studies, maar voor Brinkers is de sculpturale vrijheid van het materiaal essentieel. Haar nieuwste serie ‘keramische stoelen’ draait om een geestig spel met de poten. Terwijl de rugleuning zich strekt, steken de poten opstandig door het zitvlak heen. ‘Pijnlijk om op te zitten’ denk je dan, maar de designdwang die zo vaak om stoelen zweeft is als bij toverslag verdwenen. ‘What you see, is not what you get’.

NB.: De tentoonstelling is gesloten op 1e Paasdag ( 21 april ) & Koningsdag ( 27 april ).

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds

Pulchri Kunstenaars