Danielle Stabel - Papillon

28 jul 2019 t/m 18 aug 2019
  • Weissenbruchzaal

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 28 juli om 15.00 uur door Irene van Geest.

"Voor de kunst moet er een duidelijke keuze gemaakt worden. Creatie betekent een dagelijkse tegenoverstelling met creatieve mogelijkheden. Daaruit moet ik kiezen, afhankelijk van de energie die me in dit ogenblik ter beschikking staat. Ik voel een innerlijk impuls om ruimte, kleuren of tonen vorm te geven: het spiegelbeeld van het moment, de metamorfose van het leven. Een lichtschijnsel, de schaduw van een wolk, een bries..."

De expositie van Danielle Stabel zal verschillende types werk laten zien: ten eerste hoofden, geschilderd in olie op doek of op hout. Stabel werkt met gekleurde oppervlakken, niet met lijnen of strepen. De kleurcontrasten zijn haar gereedschappen. Daarnaast zijn er kwadraten. Door de bewuste omgang met contrasten worden oppervlakken opgevouwen tot driedimensionale illusies.

Ten slotte verwezenlijkt Stabel gebaren in haar meest recente werken. Hierbij is de beweging essentieel. Het schilderij haalt adem. Inademen en uitademen zijn allegorieën voor de dynamiek in deze werken uit 2018 en 2019. Er zijn principieel twee soorten. De eerste laat abstracte zwarte en witte vormen op een ruime, vrije achtergrond dansen. De tweede variatie leeft van kleurrijke en expressieve uitdrukking van gevoelens. Ondersteund wordt deze expressie door een uniek soort papier, ‘steenpapier’, dat uit kalk en kunststof (polyethyleen) bestaat.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Pulchro Sacrum

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.
 

Pulchri Kunstenaars