De Kunst van Energie

23 mrt t/m 13 apr 2014
  • Hardenbergzaal
  • Mesdagzaal

Eneco toont haar kunstcollectie in Pulchri Studio, Den Haag.

Op 22 maart opent in Pulchri Studio (Den Haag), in besloten kring, een tentoonstelling met een selectie van werken uit de Eneco kunstcollectie. Fotografe Robin de Puy, winnaar van de Zilveren Camera, maakte in opdracht een serie portretten van mensen die een relatie onderhouden met het energiebedrijf. Ook die zullen in Den Haag te zien zijn. De expositie ‘De Kunst van Energie’ duurt tot en met 13 april en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Eneco verzamelt sinds 2000 hedendaagse kunst. Ze is niet het enige bedrijf in Nederland dat zich bezighoudt met het aanleggen van een kunstcollectie. Tal van grote en kleinere organisaties in ons land hebben inmiddels een respectabele verzameling opgebouwd, zegt Blanche Beijersbergen van Henegouwen, coördinator van de Eneco kunstcollectie. “De collectie van Eneco omvat nu ruim driehonderd werken van Nederlandse en Belgische kunstenaars. Van bekende kunstenaars, zoals Henk Visch, Michael Raedecker en Emo Verkerk, maar ook van jong aanstormend talent.”

Maatschappelijk betrokken

Normaliter bevinden de hedendaagse kunstwerken zich binnen de muren van het energiebedrijf. Nu wordt een deel van de Eneco kunstcollectie voor het eerst in het openbaar getoond, zegt Beijersbergen van Henegouwen. “De collectie omvat onder meer schilderijen, tekeningen, fotografie en sinds kort ook een videowerk. Ons kunstbeleid richt zich zowel op traditionelere werkvormen als het experiment. Door het opbouwen van een collectie wil Eneco haar maatschappelijke betrokkenheid tonen bij hedendaagse kunst. Daarnaast dragen de kunstwerken bij aan een representatieve en stimulerende werkomgeving. Mensen waarderen de aanwezigheid van kunst op de werkvloer. Het draagt bij aan een prettig werkklimaat.”

Actief kunstbeleid

Conny Kuiperi, de beoogd nieuwe voorzitter van de tentoonstellingscommissie van Pulchri Studio en zelf beeldend kunstenaar, is enthousiast over de samenwerking met Eneco. “Wij juichen als kunstenaarsvereniging dit soort initiatieven toe. Naast onze ledententoonstellingen die mensen kunnen bezoeken, is het zeer de moeite waard als kunstcollecties als deze toegankelijk zijn voor publiek. Normaal zijn kunstcollecties van bedrijven alleen zichtbaar voor eigen werknemers en incidenteel voor bezoekers. Nu kan iedereen ervan genieten.”

Kuiperi noemt het belangrijk dat bedrijven een actief kunstbeleid hebben. “Daarmee versterken zij hun imago en tonen zij wie ze willen zijn. Bij Eneco staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het opbouwen van een kwalitatieve en consistente kunstcollectie is een bevestiging van dat imago. Ze straalt dat met haar collectie naar buiten toe uit.”

De Kunst van de Energie’, van 23 maart t/m 13 april in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag. Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, 11.00 tot 17.00 uur.

zie onze facebook pagina: http://ene.co/Pulchri