DNA Ilja Walraven

24 okt 2015 t/m 15 nov 2015
  • Mesdagzaal
  • Weissenbruchzaal

Installatie, tekeningen, schilderijen en objecten in de Weissenbruchzaal en de Mesdagzaal.

In de grote Mesdagzaal komt een selectie van ca. 50 werken van de laatste vijf jaar te hangen. Schilderijen, gemengde technieken, tekeningen, grafiek en objecten.

In de andere zaal gaat Ilja Walraven i.s.m. Rob Bothof onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om virtuele 3D werken toe te voegen aan de werkelijkheid. In Pulchri begint hij tijdens zijn tentoonstelling met het onderzoek.

In de Weissenbruchzaal bouwt Ilja Walraven een toren van ca. 100 ingelijste schilderijen van groot (200 x 200 cm) naar klein (ze zijn eerder geëxposeerd en/of maakten deel uit van kunstuitleencollecties). Afhankelijk van de stabiliteit zal de hoogte 3,5 á 5 meter worden; verder is de grote zaal leeg. Via een te ontwikkelen programma door een tablet of smartphone bekeken (alsof je een foto of filmpje van de toren maakt), zweven er bijvoorbeeld twee figuren of objecten bij. Het is de bedoeling dat de toeschouwer kijkend door het device om die objecten heen kan lopen, en ze dan ook (3D) kan blijven zien.
Om te beginnen zal het programma in enkele speciaal geprepareerde tablets kunnen zitten. Zodra dit goed functioneert, wil Walraven een speciale App laten ontwikkelen, die iedereen kan downloaden, en waarmee door hem of door anderen (met zijn toestemming) gemaakte toevoegingen in- en op al dan niet openbare plaatsen gezien kunnen worden. (Op deze manier kan een virtueel 3D object achter het spreekgestoelte van de tweede kamer geplaatst worden, op de Pier, om de Eiffeltoren, in het Gemeentemuseum, het Vaticaan, enz.).
Als de App eenmaal goed werkt, is er ook de mogelijkheid om Walraven´s virtuele beelden aan te schaffen of ergens te laten plaatsen. Een olifant op tafel bij een vriend, of in de tuin van de buurman.

In de laatste week van de tentoonstelling wordt de toren afgebroken, alle schilderijen (digitaal) gefotografeerd, en vervolgens opgehangen in de tot dan toe verder lege zaal.

Mesdag- en Weissenbruchzaal 24-10 t/m 15-11-2015

NB: In verband met een verhuring zijn de bovenzalen op zaterdag 7 november gesloten!

Pulchri Kunstenaars