Ed van der Kooy, schilder

25 mrt 2017 t/m 17 apr 2017
  • Mesdagzaal

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 25 maart om 15.00 uur door Ad van Gaalen, schrijver en uitgever van het boek "schilder" over Ed van der Kooy.

Mesdagzaal, 25 maart t/m 17 april 2017 (1e paasdag gesloten, 2e paasdag geopend)

De Twaalf van Ed

Op zaterdag 25 maart om 15:00 vindt in Pulchri Studio te Den Haag de opening plaats van De Twaalf van Ed. De Haagse kunstschilder Ed van der Kooij toont dan voor het eerst de twaalf monumentale werken die een eigentijds beeld geven van de  Mens van Nu. De groter-dan-levende schilderijen zijn enkele jaren geleden gemaakt in opdracht van bankier Dirk Scheringa. Het plan was ze  getwaalven tentoon te stellen in een zaal van het Scheringa-museum. Zoals bekend is dit museum nooit gerealiseerd en zijn de werken na het faillisement van de DSB-bank in het bezit van het Museum More  te Gorssel geraakt. Op speciaal verzoek heeft dit museum ze nu uitgeleend zodat ze in hun plaats van herkomst, Den Haag, bij elkaar kunnen worden getoond in de oorspronkelijk bedoelde samenhang.  
Ed van der Kooy over de werken: "Ze zijn erg groot. De modellen zijn gewone mensen. Sommigen kwam ik op straat tegen. Het zijn allemaal mensen die een buitengewone kracht uitstralen. Die kracht heb ik geschilderd."
De Twaalf van Ed zijn te zien samen met het recente magisch realistisch landschapwerk van Van der Kooy van 25 maart tot 17april 2017.

Het boek "schilder" is bij de opening en tijdens de expositie verkrijgbaar.

 

Pulchri Kunstenaars