Fernando Valdiviezo - Claustrofilia

17 mei 2019 t/m 11 jun 2019
  • Tuingalerie

In samenwerking met de Ambassade van Guatemala komt Fernando Valdiviezo exposeren in de Tuingalerie.
De tentoonstelling wordt geopend op 17 mei om 17.30 uur in de Louis XV zaal door Marithza Ruiz, ambassadeur van Guatemala.

De kamers van Prins Charles, de overleden zoon van koning Filips IV van Spanje, zijn de bekendste en onsterfelijk gemaakte fysieke ruimte die ooit het Alcázar van Madrid vormden, dat verwoest is door een brand op kerstavond 1734.
In 1656 werd een van deze kamers toegewezen aan de kunstenaar Diego Velázquez, die zijn beroemdste werk daar maakte: "Las Meninas", ook bekend als "The Family of King Felipe IV".
In de kunstwerken van de serie "Hablando en Plata" transformeert Fernando Valdiviezo de werkplaats van de Alcázar-schilders in zijn eigen werkkamer, waar hij in een historische ironie een metamorfose van het visuele realisme van Velásquez's Meninas ontwikkelt.

De elf kunstwerken getiteld ‘Claustrofilia’ van de Guatemalese kunstenaar stellen ons in staat de negatieve energie te verwerpen als we onszelf weerspiegeld zien in de tekeningen, daardoor kunnen we om onszelf lachen, om onze oordelen, acties, ambities en troost. Door de techniek van het tekenen met inkt en het opnemen van papiergeld uit verschillende landen, weerspiegelt de kunstenaar het delirium en de obsessie die draait om het domein en de macht.

Fernando Valdiviezo, werd in 1962 in Guatemala geboren. Hij heeft een diploma behaald in visuele kunsten, hij specialiseerde zich in schilderen op de Universiteit van San Carlos van Guatemala (USAC) en op de Nationale School voor Plastische Kunsten "Rafael Rodríguez Padilla" (ENAP). Hij volgde cursussen en workshops met prominente leraren, zowel in Guatemala als in Costa Rica. Sinds 1983 heeft hij deelgenomen  aan meerdere groepstentoonstellingen in Guatemala maar ook in het  buitenland. Daarnaast was hij jurylid bij verschillende kunst- en grafische ontwerpwedstrijden. In 2012 won hij de tweede prijs op de Arte en Mayo-wedstrijd van de Rozas Botran-stichting en vorig jaar de prijs ‘Artist of the Year’ in Guatemala.

N.B. Zondag 9 juni / 1e Pinksterdag: Pulchri Studio gesloten. Maandag 10 juni / 2e Pinksterdag: Pulchri Studio geopend.

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.