Genomineerden Van Ommeren de Voogt Prijs 2014

10 jan 2015 t/m 1 feb 2015
  • Weissenbruchzaal

Rik Buter (winnaar)

Rik Buter studeerde aan de Constantijn Huygens Hogeschool voor de Kunsten. In 2006 ontving hij de Pulchri Talens Talentprijs en in 2012 de tweede Benelux Beeldverhalen Prijs. Buter exposeerde werk in onder meer het Gemeentemuseum Den Haag en Kadmium Delft, en op de Art and Antiques Fair Den Bosch. In 2012 ontving Rik Buter subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ten behoeve van het maken van een graphic novel. Het complexe en fijnzinnige werk van Rik Buter kenmerkt zich door een grafische stijl met daarbij veel oog voor het detail. Met gebruik van diverse technieken weet hij op speelse wijze surrealiteit en realiteit aan elkaar te verbinden. Buter ontwikkelt zich steeds meer als vertolker van het beeldverhaal. 

Uit het juryrapport: 'De jury is onder de indruk van de picturale kwaliteit, de techniek en het narratieve karakter. De eigenzinnige humor valt op maar overheerst niet. De gelaagdheid van de interpretatie intrigeert. De vlakverdeling en het verschillende perspectief zonder tekst maakt het tot een verrassend werk'.

Voor deze tentoonstelling exposeert Rik Buter een deel van zijn graphic novel over hoofdfiguurtje Albi, dat een reis maakt naar de maan. Daarnaast maakt hij een werk 'on the spot', dat wil zeggen speciaal voor deze tentoonstelling rechtstreeks aangebracht op de wand van de Weissenbruchzaal.

 Paul van Hulzen

 Na zijn loopbaan als bestuurder in de gezondheidszorg studeerde Paul van Hulzen aan de Fotoacademie in Amsterdam. De kwaliteit van zijn fotografisch werk werd snel (h)erkend. Hij nam deel aan een groot aantal tentoonstellingen en sleepte verschillende nominaties en prijzen in de wacht. In 2011 werd Van Hulzen tijdens het gala van de 'International Photography Award' in New York uitgeroepen tot 'International Architecture Photographer of the Year 2011'.

Paul van Hulzen fotografeert 'places'. Uitgangspunt is de 'ruimtelijkheid' die door menselijke ingrepen is gecreëerd. Hij zoekt een specifieke sfeer die beschouwend, ironisch en verontrustend kan zijn. Een kunstcriticus schreef recent : 'Wat voor veel foto's van Paul van Hulzen geldt is dat je kijkt naar esthetische beelden, maar onderhuids schuurt en wringt het aan alle kanten'.

Uit het juryrapport: 'Het kleurgebruik en de afdruktechniek maken dat deze fotografie een bepaalde sfeer oproept. De manier waarop iets voelbaar wordt gemaakt verwacht je niet bij een foto maar bij een schilderij. De fotografische techniek domineert niet. De jury waardeert het intieme karakter van het werk'.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Paul van Hulzen uit zijn recente werk, gefotografeerd op locatie in Frankrijk en België, een drieluik en enkele kleine series samengesteld. Deze maken deel uit van zijn langlopende fotoprojecten Complicity, Mad Room en Abandoned.

Paul Nassenstein

Paul Nassenstein studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Voor zijn eigenzinnig oeuvre ontving hij diverse prijzen waaronder de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst (2 maal) en de Prix de Rome (Tekenen). Nassenstein nam deel aan talrijke tentoonstellingen en zijn werk is te zien in  galerieën en op beurzen in binnen- en buitenland. Nassenstein is tevens werkzaam als docent.

Paul Nassenstein maakt zowel zeer klein werk op papier als schilderijen op groot formaat. Naarmate het werk in formaat toeneemt gaat het monumentale en ruimtelijke een belangrijkere rol spelen. Taferelen worden geplaatst in een theatrale setting. Fatalisme, het onontkoombare en het schijnbaar nutteloze van ons handelen wordt vaak met relativerende humor in beeld gebracht.

Uit het juryrapport: 'Dit is een kunstenaar die je steeds uitdaagt om goed te kijken, je wordt als het ware naar het werk toegezogen. Het heeft iets mysterieus en roept een wereld op die je laat schommelen tussen vintage en een wereld die je niet kent. Het zijn doorwrochte werken met grote poëtische waarde'.

Voor deze tentoonstelling kiest Paul Nassenstein voor het kleinere werk waarin miniscule figuurtjes in vreemde ruimten onduidelijke handelingen verrichten. Het werk contrasteert met de monumentale Weissenbruchzaal en benadrukt zo nog eens de klein-groot verhoudingen.

www.rikbuter.nl

www.paulvanhulzen.com

www.paulnassenstein.com

Weissenbruchzaal 10 januari t/m 1 februari 2015 
Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door de Van Ommeren - De Voogt Stichting