George Lampe 1921-1982

19 jan t/m 10 feb 2013
  • Mesdagzaal

"Ik schilder zoals ik nagelbijt", zo typeerde George zichzelf in 1971.
Die gedrevenheid werd al bij zijn eerste tentoonstelling door de recensent van de NRC opgemerkt: november 1941, hij is dan net 20 jaar.
Direct na de oorlog is hij voor vele jaren de illustrator van het Haagsch Dagblad, in 1947 is zijn eerste expositie na de oorlog, Vrij Nederland publiceert zijn tekeningen en politieke collages en vanaf eind jaren 50 schrijft hij talloze kunstbeschouwingen. Hij werkt als creatief therapeut voor kinderen, ontwerpt decors en textiel, is oprichter van Fugare, en is docent en later directeur van de Vrije Academie. En hij schildert!
Het werk van George Lampe is op vele nationale en internationale tentoonstellingen te zien geweest. Het onbetwist hoogtepunt was die op uitnodiging van de schrijver Jacques Damas in Galerie Motte in Parijs (1966). Dit werd een groot succes, de vrouwen en gruwelen die hij exposeert slaan in als een bom en er wordt over geschreven in o.a. Le Monde en The New York Times.
Vanaf 19 januari 2013 laten we de ontwikkeling en veelzijdigheid van zijn oeuvre zien. Van de eerste schetsen en tekeningen van zijn tijd op de Kunst Academie, zijn eerste abstracte schilderijen, de gruwelen geëxposeerd in Parijs en zijn laatste in Pulchri geëxposeerde werken.
Zij brengen het beeld van een kunstenaar die zichzelf en de mensen om hem heen voortdurend wilde ontwikkelen, opnieuw tot leven.
Opening zaterdag 19 januari om 16.00 uur door Ingrid Rollema