Jos van den Berg

6 jul t/m 28 jul 2013
  • Hardenbergzaal
  • Mesdagzaal

West en Oost Papua blijven inspireren.

De eerste schilderijen van het gebied  maakte ik al voor 2000. Tot de dag van vandaag komt het thema regelmatig terug in mijn werk. In uitbundige kleuren, in sobere grijzen en zwart/witte. Brede rivieren slepen modder mee, tropenbuien doen rivieren zwellen tot kolkende massa’s water. Alles is vochtig en klam. Doet de camera het nog..? Met kilo’s modder aan je schoenen ploeter je door het woud op zoek naar de mensen die nog tegen het stenen tijdperk aan leven. Als je geluk hebt maak je een indrukwekkende ceremonie mee: de initiatie van jongens tot mannen, de inwijding van een kano, het dansfeest om een goede oogst af te smeken, verdrijving van boze geesten of een ingetogen voorouderverering. Een potje voetbal met een rotan bal op een houten veld boven het water in Agats is echter ook een sensatie. Net zo ontspannend als het slenteren over locale marktjes waar wat vis, tabak, groenten en knollen worden verkocht. Mijn doeken zijn impressies van wat ik daar zag. Het zijn belevingen, rauw als het land met een liefde voor de beeldtaal van de Papua’s die in hout wordt gesneden. Sterke vormen die bedoeld zijn om schrik aan te jagen, geesten te verdrijven en voorouderverering.

De tentoonstelling wordt gecompleteerd met door mij verzamelde etnografica: schilden, voorouderbeelden, boombasttekeningen, trommels.”

Papua bestaat uit een westelijk en een oostelijk deel. Het westelijke Indonesische deel heet Papua. Tot 1963 was het Nederlands bezit onder de naam Nederlands Nieuw Guinea. Het oostelijk deel was Duits en Australisch bezit, nu is het het onafhankelijke Papua New Guinea..

www.josvandenberg.nl  voor meer informatie en afbeeldingen. Zie ook YouTube Korowai en YouTube Asmat.

Opening Zaterdag 6 juli 2013 om 17.00 uur door Drs. Arnold Wentholt, kunsthistoricus/publicist en taxateur op het gebied van tribale kunst uit Indonesië, Melanesië en Afrika..Gershon Kaigere zingt een Papua-lied. Hij komt van het eiland Asei in het Sentanimeer.

Mesdag- & Hardenbergzaal, 6 juli t/m 28 juli 2013

Pulchri Kunstenaars