KABK afgestudeerden 2018

21 dec 2018 t/m 22 jan 2019
  • Tuingalerie

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 21 december om 18.00 uur.

Melissa Couzijn, Heleen Kruijt en Florence Marceau-Lafleur zijn dit jaar afgestudeerd aan de KABK. Zij exposeren gezamenlijk in de Tuingalerie.

Melissa Couzijn, afgestudeerd aan de KABK in Den Haag, afdeling Fine Art.
Over mijn werk: In mijn werk onderzoek ik de (vaak wat ongemakkelijke) relatie tussen natuur en beschaving. Ik woon sinds enkele jaren in het Westland en mijn eigen, dagelijkse omgeving is mijn grootste bron van inspiratie en geeft aanleiding tot mijn schilderijen en kijkdozen.
Ik geloof dat we steeds meer vervreemd zijn geraakt van elkaar en onze gemeenschap. Bovendien lijken we daar bovenop alle connecties met de natuur te zijn verloren, zelfs tot het punt waarop hedendaagse natuur in toenemende mate onderhevig is aan een kunstmatig design dat enkel de illusie van natuur moet wekken. Echter, de manier waarop we onze wereld bebouwen, vormgeven en bewonen, en de plaats die we daar binnen aan de natuur toekennen, zegt iets over ons, als mens.
Mijn werk is een poging om deze relatie te vatten en, uiteindelijk, om een nieuw verhaal van verlangen en hoop te formuleren, gestructureerd op mijn geloof in de mogelijkheden van een betere toekomst voor onze samenleving.
Heleen Kruijt:
Wat ik doe? Ik werk met restmaterialen uit mijn directe dagelijkse omgeving, bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen, verlaten, gevonden of bewaarde spullen. Ik orden en bewerk het, net genoeg om het uit de alledaagse werkelijkheid te halen. En was het al nutteloos, na mijn bewerking is het schijnbaar nog nuttelozer.
Zo onderzoek ik mijn relatie met de nutteloosheid in een maatschappij waarin het nutteloze sowieso de hoofdrol speelt, ons beïnvloed en de weg wijst.
Ik gebruik hierbij al de mogelijke materialen met wel bepaalde voorkeuren, zoals klei, verf, film, foto en textiel. 
Ik schrijf teksten en gedichten om het werk in een context te plaatsen.
Florence Marceau-Lafleur: Zittend op de grond als naaktmodel op de academie, het hoofd gebogen naar de maag, zag ik niet meer dan mijn eigen huid. Dat beeld ervoer ik als vormloos, vervreemdend, onstoffelijk. Om het in overeenstemming te brengen met mijn visie op m’n lichaam, moest ik het omvormen tot een landschap. Dat tekende ik op een vel papier met dezelfde oppervlakte als dat van mijn lichaam, 1.6499 m². Maar die tekening leek veel groter dan mijn lichaamsoppervlak. Tekenen werd daardoor meeslepend, net zoals poseren. Ik maakte verschillende werken op diezelfde schaal: landschappen, objecten, portretten of lange verhaallijnen. Een formule voor het berekenen van het volume van een lichaam leverde voor mij 58 liter op. Dat vormde aanleiding voor nieuwe werken met steeds een ballon als basismateriaal. 

Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds.

Pulchri (en de sociëteit) gesloten van:
22 t/m 26 december en op 31 december en 1 januari
Pulchri (en de sociëteit) is van 27 t/m 30 december en op 2 en 3 januari van 12.00 -16.00 uur geopend