Najaarssalon 2013

28 sep t/m 20 okt 2013
  • Hardenbergzaal
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II
  • Mesdagzaal
  • Tuingalerie
  • Voorhoutgalerie
  • Weissenbruchzaal

De Najaarssalon 2013 met werk van leden van Pulchri is zaterdag 28 september om 17.00 uur geopend. In alle tentoonstellingszalen van Pulchri Studio wordt recent werk geexposeerd van schilders, grafici en beeldhouwers.

Zoals gebruikelijk heeft de Najaarssalon geen vast thema. Alle Pulchrileden konden recent werk naar eigen keuze inzenden. Deze ingezonden kunstwerken dongen mee naar de Van Ommeren - De Voogtprijs 2013, die tijdens de opening van de tentoonstelling werd uitgereikt.

 


JURYRAPPORT   Van Ommeren- De Voogtprijs 2013

 De jury bestond uit:

Thomas Ankum, Hans van Lunteren, Marijn de Jong, Anna de Voogt en Siebrand Weitenberg, voorzitter van de jury

De genomineerden voor de Van Ommeren-De Voogtprijs zijn:

 Marc van Bilderbeek

Met de video,” first your 3rd eye” in het kabinet nr 135

Een beklemmende film, verhalend zonder dat het een verhaal vertelt. Het werk staat bol van de suspense….de tijd tikt, de muziek, het ritme en de overgangen. Verhaallijnen lopen door elkaar heen zonder dat ze te duiden zijn. Het is een surrealistisch werk .

 

Rik van Hazendonk

Met de installatie “ zonder titel” in de Voorhoutgalerie nr 1.

Door het landschap zo formeel te ontleden en bijna schematisch te presenteren, ontsnapt het werk aan elke associatie die zo vaak aan het geromantiseerde landschap kleeft. Rik weet door minimale middelen te gebruiken een maximaal effect te sorteren. Het werk is zeer sensitief en door de manier van presenteren en de hoek waarin de glasplaten zijn neergezet ontstaat er een mooie scherpte-dieptewerking. De jury vond de wijze van presenteren mooi en verzorgd.

 

Sjef Henderickx

Met de tekening ”Heb je dat pluisje gezien” in de Mesdagzaal nr 47

Een fascinerend helder beeld. De frisse manier waarin de figuraties uit een directe penseelvoering ontstaan spreekt de jury zeer aan. De verhaallijn is rijk associatief. Het doet je aan veel denken zonder dat je het vast kan zetten . In dit werk gaat de verbeelding met je aan de haal, je kan je eigen wereld scheppen. Het werk is poëtisch, verhalend maar niet letterlijk.

Siebrand Weitenberg, voorzitter Pulchri

Den Haag, 27 september 2013

Winnaar van de Van Ommeren-De Voogtprijs 2013 is geworden: Rik van Hazendonk