"ONTMOETEN"

17 jun 2017 t/m 9 jul 2017
  • Hardenbergzaal
  • Mesdagzaal
  • Weissenbruchzaal

Tentoonstelling ONTMOETEN

Er zijn vlogs gemaakt voor Facebook, waarbij de deelnemende kunstenaars over hun werk vertellen. Ze zijn hier te bekijken.

In de openbare ruimte van morgen

Fysiek ontmoeten is belangrijk in een tijd van internet en binnenkort 5G. Het ideaal van sociaal inclusieve steden en een sociaal inclusief land lukt in de informatiesamenleving alleen als we moeite doen om mensen van "buiten onze bubbel" te ontmoeten. De komende 25 jaar zal ons land weer op de schop gaan. We zullen bouwen aan circulaire steden en een circulair land, met 100% duurzame energie en voldoende ruimte om water tijdelijk op te slaan. Die verbouwing van Nederland biedt kansen om de kwaliteit van onze pleinen, straten en plantsoenen te verhogen en de mogelijkheid op ontmoeten, met jezelf, bekenden en onbekenden te vergroten.
In de tentoonstelling ONTMOETEN schetsen kunstenaars, ruimtelijke professionals (architecten/ stedenbouwkundigen), sociaal veranderkundigen en middelbare scholieren hun visie op het ontmoeten in de openbare ruimte van morgen. De deelnemers reageren daarmee op de onderzoeksvraag: Als we toch de Nederlandse ruimte aan het verbouwen zijn, hoe zou de openbare ruimte van morgen meer een plek van ontmoeten kunnen worden? Welke interventies zijn mogelijk om het samenleven in stad en land te ondersteunen?

Deelnemers zijn: het Haags jongerenatelier, de ruimtelijke professionals: Pepijn Verpaalen (Urbanos), Dirk van Peijpe (de Urbanisten), Tjerk Wobbes (Plein06), de sociaal veranderkundigen: Liane Lankreijer, Leeke Reinders, Esseline van de Sande en de beeldende kunstenaars: Paul Stikkelorum, Constant Dullaart, Esther van der Wallen, Hans Kuyper, Douwe Halbertsma, Marus van der Made, Suzanna Hamelink, Ilke Gers, Gryts Lootsma, Maartje Blans, Marian Meerbeek, Jolande Leeflang, Cees van Rutten, Peter Waltman, Peter van der Toorn Vrijthoff, Lotte van den Berg.

De tentoonstelling is onderdeel van het programma "de openbare ruimte als ontmoetingsmotor", dat Platform stad, Stroom Den Haag, Pulchri samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M) in 2017 in Den Haag vorm geven. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de steun van het ministerie van I en M en het BPD Cultuurfonds.

De tentoonstelling wordt op 17 juni geopend. Om 16.30 uur de start met een optreden van het kleurrijk muziekduo Katakat. Boudewijn Revis, wethouder van de gemeente Den Haag, verantwoordelijk voor ondermeer de Buitenruimte zal de tentoonstelling openen om 17.00 uur. Prof. Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit van Utrecht zal de betekenis van de tentoonstelling duiden. Voorts bijdragen van het Haags Jongerenatelier en de intiatiefnemer van de tentoonstelling Hans Leeflang, adviseur ruimtelijke activering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hierna kunt u onder het genot van een drankje de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken.

Bovenzalen, 17 juni t/m 9 juli 2017 

Op 22 juni om 20.00 uur is er in de Mesdagzaal een  "in gesprek met......" 

Pulchri maakt gebruik van de KunstKoop regeling van het Mondriaanfonds.