Philip Wiesman & Frits Nolte

17 mei t/m 4 jun 2014
  • Voorhoutgalerie

Philip Wiesman: grafiek
Philip Wiesman (1946) gebruikt de natuur en de omgeving waar hij woont als zijn belangrijkste inspiratiebron. Aanvankelijk was dit de lommerrijke Utrechtse Heuvelrug, inmiddels zijn het de duinen en de zee bij Schoorl. Hier woont en werkt hij, hier betreedt hij met een schetsboekje het duingebied. Maar zo af en toe ook brengt hij een stadsgezicht op de etsplaat.Wiesman begon na zijn academietijd vrijwel direct met het maken van etsen. De jaren zestig en zeventig was een periode dat de etskunst in Nederland bij het publiek grote belangstelling genoot. Ook na deze ‘bloeiperiode’ van het etsen - die zo rond 1980 was afgelopen - is hij etsen blijven maken.Zijn etsen worden gekenmerkt door groot vakmanschap en zijn mede geïnspireerd op de rijke traditie van de prentkunst. Traditioneel wat de techniek betreft, en toch helemaal van deze tijd.
In de Voorhoutgalerie exposeert Philip Wiesman samen met Frits Nolte. Wat hen bindt is de grafiek en is hun beider achtergrond: de kunstacademie in Utrecht. Maar waar Wiesman zich toelegt op etsen, doet Nolte dat op linoleumsneden.

Frits Nolte: grafiek

Frits Nolte (Amsterdam, 1952) maakt linoleumsneden van vrouwenfiguren. De vrouwen staan in een summier aangegeven ruimte. Soms een vrouw en een man. Gedrukt in zwart-wit of kleur. De waarneming is verstild en het beeld heeft een sterk poëtische lading.Nolte zegt over zijn werk: “Wat ik laat zien is een gebaar of een pose. Mijn uitgangspunt kan een modefoto zijn. Of een foto uit de krant. Plaats en kleur komen uit mijn omgeving: de Kattensloot of de Westergasfabriek in Amsterdam, of een rode wolk in de late namiddag. Ik zet twee vrouwen naast elkaar, soms een vrouw en een man. Want twee mensen betekent twee identiteiten. Twee structuren die samen communiceren. De uitdrukking van een ruisende rok naast de uitdrukking van een wapperende mantel."

De tentoonstelling van Philip Wiesman en Frits Nolte wordt zaterdag 17 mei om 16.00 uur geopend door oud-staatssecretaris Aad Kosto.


  

 


Pulchri Kunstenaars