SAME SKY | SAME LAND / Hedendaags design uit Israël

22 nov 2015 t/m 13 dec 2015
  • Mesdagzaal

SAME SKY | SAME LAND / Hedendaags design uit Israël

De LJGalerie toont werk van zes jonge veelbelovende en prijswinnende Israëlische designers en ambachtelijke kunstenaars. Het is voor het eerst dat deze kunstenaars in Nederland exposeren.
De tentoonstelling zal na Amsterdam langs galeries en musea in Den Haag, Tel Aviv, Zürich en New York reizen en in 2017 op de Biënnale in Venetië te zien zijn.
Onder leiding van de internationaal bekende Israëlische kunstenaar/designer/schrijver Uri Tzaig onderzochten Gregory Larin, Yael Harnik, Kfir Shabat, Moshe Roas, Roy Maayan en Maayan Elyakim hun relatie tot de natuur, grondstoffen en duurzaamheid.
Dit resulteerde in werken en producten die een persoonlijk gekleurde weerspiegeling vormen van de grond en de hemel boven Israël. Een frisse kijk op hedendaags Israël in de vorm van voorwerpen, sieraden, textiel en prints, los van politiek en maatschappijkritiek. Een visie waarbij het onderscheid tussen design, ambacht en kunst vervaagt.
Vijf designers/kunstenaars maakten deel uit van het excellence programma van het Shenkar College of Engineering and Design in Tel Aviv dat door Uri Tzaig wordt geleid.

Over de kunstenaars
Uri Tzaig (1965) is een internationaal bekend kunstenaar, ontwerper en schrijver. Zijn oorsprong ligt in het theater en hij maakt veel multimediaal werk en installaties. Hij is jarenlang hoofd van het Textile Department of Shenkar College Tel Aviv geweest. Tegenwoordig geeft hij daar nog les om zo meer tijd te hebben om zich aan zijn kunstenaarschap te wijden en jonge kunstenaars te inspireren. Gregory Larin (1977) Is in 2012 afgestudeerd aan het Jewelry Department of Shenkar College of Engeneering and Design, Tel Aviv. Winnaar van de Israel Cultural Ministry Design Award 2013.

Gregory Larin werkt vaak op een woeste maar tegelijkertijd tedere manier met een combinatie van schijnbaar vreemde materialen, waarbij hij een enkel sieraad kan uitbouwen tot ware beeldhouwwerken.

Yael Harnik (1986) Is in 2012 afgestudeerd aan de Textile Design Department , Shenkar College, Tel Aviv. Yael Harnik overmeestert de aarde, zee en de lucht op haar doeken op een manier die ons er dichtbij brengt. Zij dompelt de kijkers onder door ze mee te nemen tussen lagen van patronen, en fragmenten van mozaïeken die als een levend oppervlak getoond worden. Kfir Shabat (1979) Is in 2008 afgestudeerd aan het Textile Design Department, Shenkar College, Tel Aviv.

Kfir Shabat toont de constante verandering binnen een kleine actieradius, het vergaan van materialen tot grijs en roestig stof, door het object zo te behandelen dat het aantrekkelijke kunst wordt.

Moshe Roas (1981) is in 2008 afgestudeerd aan het Textile Design Department, Shenkar College, Tel Aviv. Winnaar van de Israel Cultural Ministry Design Award 2014. Door eindeloos te herhalen maakt Moshe Roas een enkele lijn, een enkele draad, een gebogen curve van een boomstam, tot een oceaan van totale vrijheid en de risico's die deze vrijheid met zich meebrengt. Roy Maayan (1976) Is in 2002 afgestudeerd aan het Ceramic Design Department, Shenkar College, Tel Aviv. Winnaar van de Zagreb Award dor Small and Miniature Ceramics, 2007.

Roy Maayan vormt matzeballen, gefillte fish en stukken taart uit luchtige klei en schuimig glazuur, maar op zo'n manier dat een welhaast leeg bord de indruk wekt overladen te zijn met eten.

Maayan Elyakim (1985) studeerde in 2006 af in video en nieuwe media aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem. Na in 2009 in New York gestudeerd te hebben, deed hij nog een studie aan de Bezalel Academy in Fine Arts waar hij in 2010 op afstudeerde. Hij heeft in de loop de jaren verschillende prijzen gewonnen en veel tentoonsttelling gehad. Hij is mede-uitgever van het blad Machal- Independent Art Magazine.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de hulp van onder andere KUNSTENISRAEL en de Maatschappij tot nut der Israëlieten in Nederland.

Mesdagzaal 22-11 t/m 13-12-2015

De expositie is gesloten op dinsdag 24 november & woensdag 9 december.