Sonja Dwinger - Aquarellen

8 feb 2020 t/m 1 mrt 2020
  • Weissenbruchzaal

De tentoonstelling wordt geopend op 8 februari om 15:00 uur door Marijn Schapelhouman, emeritus senior conservator tekeningen Rijksmuseum Amsterdam.

De onderwerpen van de aquarellen van Sonja Dwinger waren zeer gevarieerd. Zo schilderde ze veel portretten, landschappen (in Nederland en tijdens vakanties), dieren (haar eigen poezen, in dierentuin Artis en bizons in het Amsterdamse bos), naakten, stillevens en kleurrijke bloemboeketten.

Sonja Dwinger heeft van de aquarel haar specialiteit gemaakt. De aquareltechniek is vluchtig en lichtvoetig. Het kleinste foutje wordt onmiddellijk genadeloos afgestraft en herstel is niet mogelijk zonder dat het zichtbare sporen nalaat. “Bij Sonja Dwinger wordt het papier nooit beeldvullend gebruikt. De oningevulde delen van het beeldvlak creëren het licht, de lucht en de ruimte, die nodig zijn om een maximale bewegingsruimte voor de beelden te garanderen. Het subtiele spel van transparante kleurvlakken is even belangrijk als de interactie tussen de concrete waarneming en de vereenvoudigde voorstelling” (Wim van der Beek, kunstrecensent). Zelf zei ze dat “de aquarel de voortzetting van mijn bloedsomloop in water is”. 

Ze werkte vanuit een super geconcentreerde staat, waarbij ze zich volledig overgaf aan het vormingsproces. Essentieel bij het aquarelleren is de combinatie van techniek en toeval: “gedeeltelijk bestuur je het proces zelf, maar gedeeltelijk moet je het water met de verf zelfstandig zijn gang laten gaan. Dit luistert nauw: iets te weinig water en het wordt een gouache, iets te veel water en alles loopt in elkaar over. Het is een kwestie van aanvoelen.”

N.b. donderdag 20 februari a.s. is de tentoonstelling gesloten wegens een verhuring.