The Shanghai Connection

30 jul 2016 t/m 21 aug 2016
  • Hardenbergzaal
  • Weissenbruchzaal

In het kader van een cultureel uitwisselingsprogramma tussen Nederland en China vindt er in Pulchri een tentoonstelling plaats met als titel: "The Shanghai Connection".

Drie zeer gerenommeerde beeldende kunstenaars uit Shanghai (Zhou Le Sheng, Xie Chunyan en Wang Jie Yin) exposeren hier werk van eigen hand, samen met de Haagse kunstenaars Ed van der Kooy en Warffemius.
De uitwisseling is te danken aan Van der Kooy en Warffemius, maar vooral ook aan de Chinees/Haagse schilder Zhou Le Sheng. Deze kunstenaar onderwees aan de Vrije Academie de traditionele Chinese schildertechnieken. Doordat Zhou in het Chinese kunstleven een voorname plaats inneemt, kon hij contacten leggen tussen de Haagse en de Chinese kunstenaars. Dit leidde tot tentoonstellingen van Warffemius en Van der Kooy in Shanghai, die ondanks hun onderling zeer verschillende stijlen, veel weerklank vonden bij het Chinese publiek. Ook in Mongolië volgden succesvolle uitwisselingen. Nu is de beurt aan de Chinese gast-kunstenaars zich in het Europese Den Haag te presenteren: Professor Xie Chunyan is een van de meest bekende Chinese beeldend kunstenaars, dichter en tevens een bekende televisiepersoonlijkheid. Wang Jie Yin, ook een bekende kunstenaar en voormalig directeur van de kunstacademie in Shanghai, zal niet in persoon aanwezig zijn, maar wel met een keuze uit zijn werk.

De tentoonstelling zal op zaterdag 30 juli om 17.00 uur door Van der Kooy en Warffemius worden geopend, in bijzijn van een delegatie van andere Chinese kunstenaars en zakenmensen, die speciaal voor deze gelegenheid naar ons land komen.
Tijdens de opening zal een korte Chinese Opera-performance plaatsvinden. Ook gaat Xie Chunyan ter plaatse een gedicht creëren naar aanleiding van de opening.

Weissenbruch- en Hardenbergzaal, 30 juli t/m 21 augustus 2016

Op de foto v.l.n.r.: Xie ChunYan, Ed van der Kooy, Wang Jie Yin; onder v.l.n.r.: Warffemius, Zhou le Sheng.