Toorop - Fernhout

28 mei 2016 t/m 15 jun 2016
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II

De oeuvretentoonstelling van Jan Toorop in het Haags Gemeentemuseum was voor de kunstlievende Pulchrileden Christa en Michael Toorop aanleiding om de tentoonstelling ‘Toorop - Fernhout, What’s in a name’ te initiëren. Hierin staat het werk van Florence Fernhout en Amber Toorop centraal.

Beide kunstenaars laten zich op eigen wijze inspireren door hun familie en de familienaam. De tentoonstelling schetst een multidisciplinair beeld van twee kunstenaars, die meerdere generaties omvat en familiebanden koestert. Dit wordt onderstreept door werk te tonen van meerdere kunstenaars Toorop en Fernhout. Ook Bob Fernhout (1981 en broer van Florence) en Robin Toorop (1992 en zus van Amber) dragen artistiek bij aan de tentoonstelling. Zo ontstaat er gesammtkunst dat antwoord geeft op de vraag “What’s in a name”.

Florence Fernhout (1978) is graficus en schilder. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de kunsten te Arnhem, afdeling vrije kunst. Florence werkt voornamelijk autobiografisch. Haar werken staan dichtbij haarzelf en hebben iets weg van een dagboek. Tijdens haar academiejaren wilde ze zich juist op tijden ontdoen van de naam en vooral zichzelf zijn, soms zelfs haar blote zelf. Een enkele keer komt dat nog naar boven, maar nu is ze voornamelijk trots op haar roots. Koestert ze de tradities en verwerkt de invloeden in haar werk, maar dit alles met een totaal eigen signatuur. In haar doen is ze extrovert, maar in de wereld van haar kunstbeleving is ze juist op zoek naar de inspiratie van binnenuit.

Amber Toorop (1989) studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, afdeling fotografie. Ze is genomineerd voor het Steenbergen Stipendium 2015, de prijs voor jong fotografie talent en heeft samen met de andere vier genomineerden geëxposeerd in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Daarnaast is zij geselecteerd voor de bijdrage YAA 2016 van Young ArtFund in Amsterdam. De manier waarop mensen zich verbonden voelen met een thuis is de algehele thematiek in het werk van Amber. Dit onderzoekt ze door te kijken hoe verbondenheid tot uitdrukking komt in de interieurs, alledaagse handelingen, symbolen en rituelen. Door archiefmateriaal en familiefoto’s met haar eigen werk te combineren, of in een andere context te plaatsen creëert ze nieuwe betekenissen. Het verleden versmelt met het heden.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren: 

de Gravin van Bylandt Stichting, Fonds 1818, Persist Global Wealth Management, Garagepark, RAAF, Stichting Noenki

"Toorop - Fernhout, What's in a name brochure"

De tentoonstelling is van 28 mei t/m 16 juni 2016 geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur en zal gehouden worden in de Klinkenberggalerie I en II zalen.

De opening zal op zaterdag 28 mei om 17.00 uur verricht worden door Michael Toorop en Koos Fernhout.

Iedereen welkom, gratis entree.