Walter Rast

27 jan 2018 t/m 18 feb 2018
  • Voorhoutgalerie

De tentoonstelling wordt geopend om 17.00 uur door Ruud Vermeer.

Remake in verf en lood

In het nieuwste werk heeft Walter Rast vooral academische studies van de grote Meesters als uitgangspunt gebruikt, om te combineren tot verrassende remakes. Rast onderzoekt de oude Meesters om van ze te leren, net zoals dat op traditionele kunstacademies gebruikelijk was. ‘To copy and to learn’ noemt hij het zelf.
Binnen zijn unieke manier van werken zoekt hij naar nieuwe, andere paden om ideeën te verbeelden. Zoals altijd speelt daarbij zijn bijzondere interessante techniek en materiaalgebruik een prominente rol. Zand, cement, pure pigmenten, olieverf, metaal en papier worden met verschillende technieken op het schilderij aangebracht en zorgen voor een gelaagd, doorleefd uiterlijk. Stukken lood en flinters bladgoud verbeelden door hun tegenstelling de dualiteit in het leven, een steeds terugkerend thema. Een spel van rauw ingekraste teksten geven de werken een extra poëtische lading. De gebruikte teksten zijn van de kunstenaar zelf, ontleend aan de Genesis of van dichters als Beaudelaire en Shakespeare.
De grens tussen het twee- en driedimensionale wordt daarbij nadrukkelijk gezocht. Vrouwelijke naakten (de menselijke figuur komt alsmaar nadrukkelijker naar voren in de werken) worden met diverse gereedschappen uit grote loden platen geklopt. Door ze op eigen wijze in te passen in het werk ontstaat een opmerkelijk vervreemdende toevoeging (meerwaarde) in het beeld. Het balanceert in zijn werk zo op het grensgebied tussen beeldhouwen en schilderkunst.

Van 27 januari t/m 18 februari 2018 in de Voorhoutgalerie. 
Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoop regeling van het Mondriaan Fonds


Pulchri Kunstenaars