Wibbine van Roon sculpturen - Dick Stapel schilderijen

8 sep 2018 t/m 9 okt 2018
  • Voorhoutgalerie

Wibbine van Roon 1943 - 2016 (in memoriam), sculpturen
Dick Stapel, schilderijen

De tentoonstelling wordt geopend op 8 september om 17.00 uur door choreograaf, balletdanser en beeldhouwer Toer van Schayk, een volle neef van Wibbine van Roon, en zal met live jazzmuziek opgeluisterd worden door familieleden.

Dick Stapel is aanwezig tijdens de tentoonstelling op de volgende data: Op donderdag: 13, 20, 27 september vrijdag: 14, 21 en 28 september en op zondag 30 september van 14-17 uur. Een uitgelezen gelegenheid de kunstenaar te ontmoeten.

Wouter van Roon is aanwezig tijdens de tentoonstelling op de volgende data: Op dinsdag: 11, 25 september en 2,9 oktober en woensdag: 12, 19, 26 september en 3 oktober van 12-17 uur.

De tentoonstelling is gesloten op dinsdag 18 september i.v.m. Prinsjesdag.

Tweeënhalf jaar na het overlijden van Wibbine van Roon presenteert schilderkundig genootschap Pulchri Studio de 'in memoriam' tentoonstelling in samenwerking met haar familie en met medewerking van kunstschilder Dick Stapel. Bij dit eerbetoon zal een overzicht van werken te zien zijn van Wibbine's figuratieve werk, met name haar klein plastiek in brons. Haar werk heeft als terugkerende thematiek de ballet- en theaterwereld en de kinderwereld. Daarnaast werd zij geïnspireerd door Afrikaanse vrouwen. Na in haar jeugd een professionele balletopleiding te hebben gevolgd studeerde ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Haar leraren waren Dirk Bus en Henri van Haaren. Ze sloot de opleiding cum laude af en ontving daarbij de Esso prijs. Vanaf 1966 was ze lid van Pulchri. In deze dubbeltentoonstelling zal haar werk te bewonderen zijn in juxtapositie met portretten en stillevens van Dick Stapel. 

Dick Stapel studeerde in 1965 af aan de KABK. Hij is een veelgevraagd portretschilder met opdrachten uit het bedrijfsleven, de politiek, de kunstwereld en het Koninklijk Huis. Tijdens deze expositie zal onder andere het ‘Portret van een Onbekende’ te zien zijn. Een tijdloos intrigerend schilderij, waar hij in 1973 in Parijs de Prix de Portrait Paul-Louis Weiller voor ontving. Het merendeel van zijn werk dat nu getoond wordt, zal uit stillevens bestaan. De verfbehandeling en het kleurgebruik verschilt niet veel van dat van zijn portretten, maar de onderwerpen, zoals vruchten, broodjes, melkpakken en kommen, zijn eenvoudiger. Zijn werk reflecteert rust en stilte, toont vele kleurnuances en laat een subtiele lichtval zien. Vergankelijkheid en sfeer spelen een belangrijke rol. Dick Stapel is kunstenaarlid van Pulchri Studio sinds 1968 en ontving in 1973 de Jacob Hartog Prijs.

Klik hier voor de uitnodiging.Pulchri Studio maakt gebruik van de KunstKoopregeling van het Mondriaan Fonds