Zhanhong Liao

22 okt 2011 t/m 10 nov 2011
  • Klinkenberggalerie I
  • Klinkenberggalerie II

ZHANHONG LIAO: persoonlijkheid, moed en culturele ontmoetingen – recent werk

 

Pulchri Studio, Klinkenberggalerie I & II - 22 oktober tot en met 10 november 2011

Opening op zaterdag 22 oktober om 17:00 uur door Herman Divendal, directeur AIDA

 

Het werk van Zhanghong Liao is autonoom, maar tegelijkertijd spelen haar persoonlijke ervaringen en haar reizen een grote rol in haar werk. Ze combineert Westerse en Oosterse motieven.

Zhanhong (1965, Ghangzhou, China), woont en werkt [na een studie in Manchester, G.B.] in Vlaardingen, en is lid van Pulchri Studio sinds 1999. Het werk van Zhanghong Liao omvat in eerste instantie dagboeken en schilderijen en maakt een sterke ontwikkeling door: van figuratief naar vrijer, meer abstract werk. Als ze in haar werk Chinese lettertekens gebruikt hoeven deze niet gelezen te worden als taal, maar als vormelementen. De materie heeft een steeds sterkere rol in haar dagboeken en schilderijen gekregen (naast verf ook materialen als textiel en draad), waardoor er sprake is van dagboekobjecten. Tegelijkertijd werkt ze ook in andere media, zoals performance, video en digitaal werk. In recente jaren gaat ze ook in andere opzichten de dialoog aan met ‘de wereld’. Zo heeft ze in 2009 op basis van ingezonden foto’s van inwoners van Vlaardingen een serie groot formaat computerkunstwerken gemaakt. Recent exposeert Zhanhong onder meer solo in Amsterdam en Vlaardingen en nam ze deel aan groepstentoonstellingen in onder meer Sint Petersburg (Rusland), Izmir (Turkije), Helsinki (Finland), Kampala (Oeganda) en Brescia (Italië).

Ze voert ook (vaak gedanste) performances uit op bepaalde thema’s. Zhanghong: ‘Ik wil de dagboeken als een rode draad voor mijn tentoonstelling gebruiken. Van daaruit kan ik werk in andere uitdrukkingsvormen laten zien. Ik heb de vrijheid om in diverse media te werken, zoals de performances die ik de laatste jaren steeds meer doe, zoals bij de opening van de groepstentoonstelling ‘China: ontmoeting, reflectie, inspiratie’ in Pulchri Studio op 8 juli 2011 ( die op een beeldscherm bij mijn komende tentoonstelling te zien zal zijn).’

“Inmiddels woon ik alweer bijna de helft van mijn leven in Europa en vind het interssant te onderzoeken hoe dat mij als mens en kunstenaar beinvloedt. Hoe overbrug ik die twee culturen? Hoe verandert dat mijn identiteit?” In de fotoserie “Transformatie’ wil ze dat proces verbeelden. Met een digitaal “Moving programme’ mengt ze foto’s van haar eigen gezicht met die van een ander. Ze kiest daarbij mensen in wie zij een reflectie van zichzelf ziet en met wie zij een bijzondere verbinding voelt, zoals collega-kunstenaar Christel Andrea Steier met wie zij performances doet. In hun samenwerking ervaren zij de kracht van ontmoeting, zonder dat zij hun eigenheid en authenticiteit asl persoon verliezen. De serie is een volgende fase in Zhanhongs onderzoek naar manieren om zich in nieuwe media uit te drukken. “De ontwikkeling van mijn werk gaat geleidelijk, nieuwe onderwerpen dienen zich langzaam aan. Ik voel me steeds vrijer!”

Wim van Cleef

Pulchri Kunstenaars