Ellen Wittkampf

Ellen Wittkampf (1984) is een kunstenaar wiens werk gaat over paradoxen en tegenstrijdigheden in ons dagelijks leven. Ze voelt zich aangetrokken tot de ambiguïteit van relaties met onszelf, anderen en de samenleving.

Om over mensen te praten, portretteert Ellen vaak objecten. Met een speelse, soms surrealistische stijl toont haar werk een gevoeligheid voor compositie, kleuren en materialen. De tactiliteit van materialen wekt het verlangen om aan te raken, en draagt ​​bij aan de visuele focus die fotografie teweegbrengt. Het creëert een onmogelijk verlangen omdat de oppervlakken die zijn gemaakt om een ​​foto te maken niet langer aanwezig zijn in het beeld.

Door specifieke situaties te ensceneren speelt ze met het gewone en nodigt ze haar kijker uit om de manier waarop zij het dagelijks leven benaderen in vraag te stellen. Naast haar huidige studie fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten - Den Haag, heeft Ellen een diploma in sociale psychologie en doceerde ze sociale wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Haar huidige werk is een verlengstuk van haar carrière. In haar werk blijft ze de absurditeit van de menselijke geest ontleden. Daarbij gebruikt ze vaak persoonlijke ervaring als uitgangspunt voor een bredere dialoog. Uiteindelijk bevraagt ​​haar kunst hoe we onszelf zien en hoe we onze samenleving opbouwen.