Simon Koene is graficus (etser), tekenaar, schilder en publicist. Hij behoort tot de belangrijkste Nederlandse grafici van de twintigste eeuw. Koene volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij had daar een voortrekkersrol en al in zijn tweede studiejaar maakte hij zijn eerste etsen. Aanvankelijk liet Koene zich inspireren door het dagelijks leven en grote wereldgebeurtenissen. Het werk heeft in hoofdzaak een literair karakter en werd gedurende de loopbaan van Koene steeds experimenteler.
In 1972 nam hij het initiatief tot het maken van het boekje 'Schelpen' in samenwerking met Dirk van Gelder, Willem Minderman, Co Westerik, Hermanus Berserik, Charles Donker en anderen. Deze uitgave zou in 1984 onder zijn leiding leiden tot de oprichting van de Haagse Etsclub met uitgaven als 'Onkruid' (1976), 'Buiten' (1984) en vele andere edities tot in het jaar 2000.
Voor de Stichting De Roos heeft hij een aantal bijzondere bibliofiele boeken op zijn naam staan: Simon Vestdijk, De bruine vriend (1982); Thornton Wilder, The bridge of San Luis Rey (1988); Muzikale Beelden i.s.m. Willem Wilmink (1995) met illustraties en gedichten bij De Schilderijententoonstelling en De Kinderkamer van Modest Moessorgski en Het Carnaval de Dieren van Camille Saint-Saëns.
Na een studie naar de etsen van Rembrandt heeft Koene besloten geen etsen meer te maken. Dat was voor het Rijksmuseum Amsterdam een reden om zijn gehele grafisch oeuvre, dat ongeveer 350 etsen omvat, aan te kopen. Vervolgens is hij zich voornamelijk gaan toeleggen op het schilderen en tekenen.