Aus Greidanus - Het onverwachte inspireert

OVER HET BLANKE DOEK EN DE VERBEELDING

‘Een maagdelijk doek dat u aanstaart en zegt gij kunt niets….
Maar het blanke doek is bang voor de schilder die durft en er iets opgooit met een zekere imbeciliteit…’
Aan die regels uit een brief van Vincent van Gogh moet ik vaak denken als ik aan iets nieuws begin.

HET BLANKE DOEK:
Ik begin vaak met een vaag idee. Het gevecht met stijl, kleur, compositie, contrasten. Eenzelfde gevecht dat ik overigens ook altijd had als ik aan een nieuwe regie begon. Ik werk graag met olieverf op hout. Het liefst gebruikte panelen of aangespoeld hout. Gehavend, doorleefd en aangetast door mens en natuur, gerafelde randen, knoesten, jaarringen. Het zijn vaak eerste inspiratiebronnen.

“ACTEURS ACHTER DOEK”.
Olieverf op hout.
Het paneel bestaat uit twee planken, aan een kant niet meer geheel tegen elkaar aan maar dat laat ik even zo. In het midden de naad. Mogelijk een horizon. Het paneel (100x45) nodigde uit om een landschap op te schilderen. In mijn verbeelding zag ik twee gelieven, liggend op de voorgrond, en profiel en kijkend naar een paardenbloem die op het punt staat zijn zaad prijs te geven aan de wind. Doordat ik de paardenbloem niet te klein wilde maken moesten de hoofden ook groter. Ten voeten uit was niet meer mogelijk. Ik versmalde het paneel met een onderbalk. Dat leverde bij toeval ineens twee pratende mensen achter een toneeldoek op. De paardenbloem poetste ik weg en fantaseerde door op het ontstane beeld. Het zou Hamlet kunnen voorstellen met zijn moeder. Hamlet die in het stuk pretendeert gek te zijn maar in de cruciale scene met haar zijn ware aard toont. Het masker op zijn hoofd als teken van ontmaskering. En zij, koningin, dan met een uitzonderlijke theatrale kraag. Zo kent elk van mijn werken een vaak grillige ontstaansgeschiedenis. Kortom de magie van serendipiteit.

Bij de kijker vindt eenzelfde proces plaats maar dan net andersom. Hij of zij begint bij mijn eindpunt. Kijkt blank naar mijn paneel om door te fantaseren vanuit eigen verbeelding. Niets wetend van de horizon, de paardenbloem, de gelieven in een weiland, of Hamlet. Maar een eigen wereld scheppend vanuit een eigen verbeelding.

De verbeelding van kijker en schepper raken elkaar via het ooit “ blanke paneel”.
Ik hoop u te treffen op mijn tentoonstelling
AUS GREIDANUS SR.

HET NIET KLOPPENDE INSPITEERT

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 21 augustus 2021
Tot en met:
Zondag 12 september 2021

Waar:
Klinkenberggaleries

Opening:
Zaterdag 21 augustus 2021 om 17:00 uur

Opening door:
Gerrit Dijkstra

Privérondleiding
Wilt u graag een privébezoek of een rondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl