Biënnale Nederlandse Kring van Tekenaars

Sinds de oprichting van de Nederlandse Kring van Tekenaars in 1947 presenteert de kring zich als vertegenwoordiger van de autonome tekenkunst. Behalve veelvuldige exposities in Pulchri Studio en bij Pictura in Dordrecht en Groningen, werkt de kring ook samen met andere kunstenaars en/of disciplines. De tekenkunst heeft in de loop der jaren een veelzijdiger karakter gekregen door nieuwe inzichten, materialen, gereedschappen en input van kunstenaars die de grenzen en mogelijkheden van het tekenen verleggen. Deze ruime opvatting van tekenkunst wordt geïllustreerd in het huidige werk van Nederlandse Kring van Tekenaars. Hoewel er geen eenduidige definitie mogelijk is van wat een tekening nu precies is, blijft zij als zodanig herkenbaar in alle vormen van beeldende kunst. Het zwaartepunt bij de kring blijft liggen bij de tekening, maar er wordt ook steeds gezocht naar vernieuwing.


Na ruim een jaar uitstel vanwege de Coronacrisis kan de Nederlandse Kring van Tekenaars (NKvT) eindelijk een vierde Biënnale in Pulchri Studio in Den Haag organiseren!  De kring toont tweejaarlijks de ontwikkeling die haar leden in het tekenen doormaken. Deze biënnale laat zien dat de tekenkunst springlevend is en een steeds grotere diversiteit in haar verschijningsvorm kent.


Tekenen is een belangrijk eigentijds instrument in de beeldende kunst en een essentieel medium om in contact te zijn en te blijven met elkaar en met de wereld. Oók in een ‘anderhalve-meter-samenleving’, die nu gelukkig voorbij is. De leden van de Nederlandse Kring van Tekenaars hebben in de afgelopen tijd als speciaal ‘Coronaproject’ een 10 meter lang kunstwerk - met als titel ‘Lock down – Open up’- gemaakt, dat gedoneerd zal worden aan het Amsterdam Museum en opgenomen in de collectie van het museum. De achtergrond van dit project is kunsthistorisch en geënt op het cadavre exquis waarmee de surrealisten destijds na de verwoestende gevolgen van WO I naar nieuwe wegen zochten. Bij de opening van de Biënnale wordt dit kunstwerk onthuld door Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum.


Aan deze biënnale van Nederlandse Kring van Tekenaars doen mee: Enric Adserá Riba, Bernadette Beunk, Marije Bouman, Ina Brekelmans, Johan Breuker, Tom van Campenhout, Selma Dronkers, Merel Ellen, Theo de Feyter, Herman Fontein, Frits Fritschy, Hans Giesen, Yvonne van de Griendt, Mirjam Hagoort, Annemieke Harkema, Tom Heerschop, Laurens Heidendael, Jantien Jongsma, Stan Klamer, Jos Klaver, Manuel Kurpershoek, Wilma Laarakker, Ingeborg Oderwald, Jaap Ploos van Amstel, Lisanne Sloots, Godelieve Smulders, Joran van Soest, Edith Sont, Jan van Spronsen, Janneke Tangelder, Francisca Tollenaar, Egbarta Veenhuizen, Danielle Vidal-Ausseil, Marijke Vijfhuizen, Jan Vosman, Fred van der Wal, Wim Worm.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 30 oktober 2021
Tot en met:
Zondag 28 november 2021

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 30 oktober 2021 om 16:00 uur

Opening door:
Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum.

Kunstenaars