Biënnale Nederlandse Kring van Tekenaars

Voor de vierde keer organiseert de Nederlandse Kring van Tekenaars (NKvT) een Biënnale in Pulchri Studio in Den Haag. De kring toont tweejaarlijks de ontwikkeling die haar leden in het tekenen doormaken. Zij laten zien dat de tekenkunst leeft en een steeds grotere diversiteit kent in haar verschijningsvorm. Op 20 februari zal tekenaar Robbie Cornelissen deze Biënnale openen.

Sinds de oprichting van de Nederlandse Kring van Tekenaars in 1947 presenteert de kring zich als vertegenwoordiger van de autonome tekenkunst. Behalve veelvuldige exposities in Pulchri Studio en bij Pictura in Dordrecht en Groningen, werkt de kring ook samen met andere kunstenaars en/of disciplines. De tekenkunst heeft in de loop der jaren een veelzijdiger karakter gekregen door nieuwe inzichten, materialen, gereedschappen en input van kunstenaars die de grenzen en mogelijkheden van het tekenen verleggen. Deze ruime opvatting van tekenkunst wordt geïllustreerd in het huidige werk van Nederlandse Kring van Tekenaars. Hoewel er geen eenduidige definitie mogelijk is van wat een tekening nu precies is, blijft zij als zodanig herkenbaar in alle vormen van beeldende kunst. Het zwaartepunt bij de kring blijft liggen bij de tekening, maar er wordt ook steeds gezocht naar vernieuwing.


Regelmatig treden nieuwe leden toe tot de Nederlandse Kring van Tekenaars, geselecteerd op grond van hun ruime en onderzoekende opvatting ten aanzien van de tekenkunst. De Biënnale van 2021 laat dan ook een divers gezelschap zien van tekenaars die - zowel figuratief als abstract- de reikwijdte van het tekenen verkennen. Het gebruik van materialen is heel divers, van potlood en pastel tot viltstift en digitale middelen. Op deze Biënnale laat de kring zien dat tekenen een belangrijk eigentijds instrument in de beeldende kunst is en een essentieel medium om in contact te zijn en te blijven met de wereld.

Enric Adserá Riba, Ina Brekelmans, Johan Breuker, Tom van Campenhout, Selma Dronkers, Theo de Feyter, Hans Giesen, Annemieke Harkema, Laurens Heidendael, Jos Klaver, Wilma Laarakker, Ingeborg Oderwald, Jaap Ploos van Amstel, Rob Polak, Godelieve Smulders, Edith Sont, Jan van Spronsen, Janneke Tangelder, Francisca Tollenaar, Egbarta Veenhuizen, Danielle Vidal-Ausseil, Marijke Vijfhuizen, Fred van der Wal, Wim Worm. In 2021 verwelkomt de Kring een aantal nieuwe leden die ook meedoen aan de Biënnale: Bernadette Beunk, Marije Bouman, Merel Ellen, Yvonne van de Griendt, Mirjam Hagoort, Jantien Jongsma, Lisanne Sloots.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 30 oktober 2021
Tot en met:
Zondag 28 november 2021

Waar:
Mesdagzaal