Collectie Wilploo - Kunst in Huis/Kunst uit Huis

Op 31 augustus 2024 om 16:00 uur opent de verkooptentoonstelling Kunst in Huis/Kunst uit Huis vv, beeldende kunst uit de jarenlang door Ingrid Blans zorgvuldig opgebouwde collectie Wilploo. Met daarin werken van Haagse, Oost-Nederlandse en internationaal georiënteerde beeldend kunstenaars, schilders, tekenaars, grafici, beeldhouwers.

"Ter introductie: ik heb bijna 25 jaar in Den Haag gewoond, ben 40 jaar Pulchri-lid en woon nu in Enschede. Omdat bezit verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zowel ten opzichte van dat bezit als tegenover de makers ervan, heb ik tot deze verkooptentoonstelling besloten. Het is voor mij belangrijk om te zien hoe de kunstwerken-met-een-verhaal hun weg vinden naar nieuwe - en ik hoop ook veel jonge - verzamelaars,

Mijn eerste werk: De man van Tollund van de Belgische Cobraschilder Serge Vandercam kocht ik in 1964 toen ik 22 jaar was op de afbetaling bij Hans Sonnenberg van de Rotterdamse galerie Delta. Toen Hans in 2012 een culturele prijs van de stad Rotterdam kreeg, heb ik hem in een brief geschreven: "....Hans, als jij het mij tóen niet mogelijk had gemaakt om dat op afbetaling te doen, dan had ik nooit de collectie opgebouwd die ik nu heb....". Voor alle duidelijkheid: de Kunstkoopregeling bestond nog niet.  

Verzamelen kreeg ik mee van mijn vader, die vóór de oorlog een grote kunstcollectie bezat. Die heeft hij moeten verkopen vanwege de val van het Engelse Pond, zomaar een stukje geschiedenis tussendoor voor de jonge lezer. Zelf wijs ik altijd een afstand van 4 cm tussen duim en wijsvinger aan, als het gaat om het budget waarmee de collectie Wilploo is opgebouwd. Het is een kwestie van keuzes maken. En wat beleef ik een plezier aan de kunst en de jarenlange relatie met de kunstenaars.

Het Rijksmuseum Twenthe (RMT) heeft de afgelopen jaren meermalen schenkingen ontvangen en in 2022 had ik daar ter gelegenheid van mijn 80e verjaardag de tentoonstelling Verglijdend Landschap. Maar als álle musea is ook het RMT aan strikte regels gebonden als het gaat om verzamelgebied en omvang. Er is dus veel moois over. Kinderen en kleinkinderen hebben mogen uitzoeken maar willen niet slapen met kunst onder hun bed, zoals één het uitdrukte. 

Twee-en-zestig jaar goed leren kijken, heeft haar vruchten afgeworpen. Of de bezoeker van mijn tentoonstelling het altijd met mijn keus eens is, zal de tentoonstelling uitwijzen. Als ik één rode draad door mijn verzameling zie dan is het dat de werken integer en met vakman/-vrouwschap gemaakt zijn.

De collectie die ter verkoop in Pulchri Studio wordt aangeboden omvat de kunststromingen van ná de oorlog: Cobra, realistisch, (lyrisch) abstract. Het zijn zowel werken in olie op doek (Nic. Blans sr en jr, Ulf Göpfer, Henk Schurink, tweeluik van Bert Loerakker) als aquarel (Lau Heidendaal, Daniëlle Vidal), gouache (Eugène Brands, Serge Vandercam), tekeningen (o.a. Manfred Schneider) en grafisch werk, o.a. een grote lino van Elsbeth Cochius die volgend jaar een solo in het RMT krijgt. Ook werk in textiel (Emiel van der Beek, Barbara Broekman) en veel klein werk: Jenny Dalenoord, Ruth Haitsma-Bergmann, Jan Schoonhoven, Peter Verdonk, Kees Andrea en anderen. Daarnaast (wand)objecten o.a. van Eddy Stikkelorum, Johan Claassen, Yvonne Mostard en Johnny Rolf. Bij veel kunstwerken is documentatie aanwezig over de kunstenaar en soms over het kunstwerk zelf, die u bij aankoop meekrijgt. Je bent verzamelaar of niet soms?"

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 31 augustus 2024
Tot en met:
Zondag 22 september 2024

Waar:
Mesdagzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 31 augustus 2024 om 16:00 uur

Opening door:
Drs. Diana Wind, oud-directeur Stedelijk Museum Schiedam en Museum Rijswijk