Danielle Stabel - Papillon

Voor de kunst moet er een duidelijke keuze gemaakt worden. Creatie betekent een dagelijkse tegenoverstelling met creatieve mogelijkheden. Daaruit moet ik kiezen, afhankelijk van de energie die me in dit ogenblik ter beschikking staat. Ik voel een innerlijk impuls om ruimte, kleuren of tonen vorm te geven: het spiegelbeeld van het moment, de metamorfose van het leven. Een lichtschijnsel, de schaduw van een wolk, een bries...

De expositie in de Weissenbruchzaal zal verschillende types werken laten zien: ten eerste hoofden, geschilderd in olie op doek of hout. Ik werk met gekleurde oppervlakken, niet met lijnen of strepen. De kleurcontrasten zijn mijn gereedschappen. Daarnaast zijn er kwadraten. Door de bewuste omgang met contrasten worden oppervlakken opgevouwen tot driedimensionale illusies.

Ten slotte verwezenlijk ik gebaren in mijn meest recente werken. Hier is de beweging essentieel. Het schilderij haalt adem. Inademen en uitademen zijn allegorieën voor de dynamiek in deze inktwerken van 2018/19. Er zijn principieel twee soorten. De eerste laat abstracte zwarte en witte vormen op een ruime, vrije achtergrond dansen. De tweede variatie leeft van kleurrijke en expressieve uitdrukking van gevoelens. Ondersteund wordt deze expressie door een uniek soort papier, ‘steenpapier’, dat uit kalk en kunststof (polyethyleen) bestaat.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 27 juli 2019
Tot en met:
Zondag 18 augustus 2019

Waar:
Weissenbruchzaal

Kunstenaar