De Gaanderij | De keuze van Ingrid Blans - Collectie Wilploo

Onder de noemer "De Gaanderij | De keuze van..." kunnen kunstenaars en kunstlievende leden van Pulchri Studio een kunstenaar of collectie aandragen om te exposeren in de gangen van ons gebouw. Ditmaal is het de beurt aan kunstlievend lid van Pulchri Studio Ingrid Blans. 
Deelnemers aan deze tentoonstelling zijn: Vincent Barré, Monique Bosman, Gamal Ez, ChungHsi Han, Lotje de Lussanet, Carrie Meijer en Inge Schenke. 

“Wat begon als vijfjarige met het verzamelen van 'heilige plaatjes' (want van huis uit katholiek) leidde via middeleeuwse madonna's en afbeeldingen van schilderijen en etsen van Rembrandt, al tijdens mijn middelbareschooltijd (jaren '50 vorige eeuw) naar Cobra. Daar was mijn tandarts Cees Groenendijk (stichter Collectie Groenendijk-Voûte, thans in Stedelijk Museum Amsterdam) mede debet aan; in mijn beugelbekkiestijd had hij regelmatig op ooghoogte in behandelstand een tekening van Lucebert hangen en hij gaf daar uitleg over terwijl hij de schroefjes in je mond nog eens extra aandraaide. 

Thuis werd mij waardering bijgebracht voor verzamelen, kunst, vakmanschap en zorgvuldig met dingen omgaan. Geheel in overeenkomst met de vlak-na-oorlogse maatschappij moest ook óns gezin het doen met de mooie spullen die vóór de oorlog waren aangeschaft, grote aankopen waren er niet bij.  Wél museumbezoek. Naar het Concertgebouw. Of op de fiets naar de Bijenkorf als mijn moeder wist dat Benno Premsela nieuwe etalages had ingericht. Ik besef dat ik daardoor een geprivilegieerd mens ben. De aanraking met kunst spitste mijn fantasie en creativiteit, eigenschappen die ik op andere momenten in het leven heb kunnen toepassen.  

Mijn eerste aankoop deed ik toen ik 22 was; bij Hans Sonnenberg van Galerie Delta in Rotterdam kocht ik De man van Tollund van Serge Vandercam...met een betaling in termijnen. Als Hans dat toen niet had toegestaan, was er nooit een Collectie Wilploo gekomen. Later nam de Kunstkoopregeling gespreide betalingen over.

De Collectie Wilploo is een brede verzameling. Zoals heilige plaatjes, middeleeuwse madonna's en Rembrandt elkaar in mijn vroege jeugd opvolgden, zo waren (lyrische) abstractie, tekeningen op papier en grafiek de opvolgers van Cobra. Ik leerde de lijnvoering meer waarderen.

Ik zie mijzelf nog steeds niet als een verzamelaar; in mijn voorstelling behoort daar een ander budget bij dan ik tot mijn beschikking had. Echter, het feit ligt daar...een deel van de collectie Wilploo wordt tot en met 15 mei 2022 getoond in het Rijksmuseum Twenthe".

Ingrid Blans, sinds 1984 kunstlievend lid van Pulchri Studio.

Collectie Wilploo - 'Verglijdend landschap'. Nu te zien in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.


Informatie

Vanaf:
Donderdag 14 april 2022
Tot en met:
Woensdag 08 juni 2022

Waar:
Gang