De Gaanderij | De keuze van Susan de Kruiff - Rob Thuis

Nu te zien in de gangen van Pulchri Studio! Onder de noemer "De Gaanderij | De keuze van ..." kunnen kunstenaars en kunstlievende leden van Pulchri Studio een kunstenaar van buiten aandragen om te exposeren.

De Gaanderij | De keuze van Susan de Kruiff - Rob Thuis.

Momenteel zijn er twee foto animaties van beeldend vormgever Rob Thuis te zien.

Één van zijn animaties getiteld "Pas de deux", een choreografie voor twee bomen. (foto animatie | filmduur:  5:35 min | 2020)

Een pas de deux is een choreografie voor twee dansers. De dansers voeren tijdens het duet samen passen uit. In de vroege 18e eeuw begon men zulke partnerdans te gebruiken om opera's en balletstukken mee te beginnen. Tijdens de barok voerde het koppel vooral identieke passen uit. Tijdens de romantiek spitste de choreografie voor de mannelijke danser zich toe op het ondersteunen van de ballerina in pirouettes, arabesques, attitudes en lifts. Hierbij vergrootte het fysiek contact tussen de dansers.

In de late 19e eeuw kreeg het duet vaste vorm als grand pas de deux. Dit bestaat uit een entrée, een adagio (duet), een variatie (solo) voor iedere danser en een coda. De danssuite doet dienst als climax van een scène en symboliseert meestal de liefde tussen de partners. Het adagio wordt gekenmerkt door elegante en trage bewegingen van de ballerina, ondersteund door de mannelijke danser. De variaties zijn vaak atletisch en acrobatisch.

Daarnaast is ook het werk MENELAOS (Μενέλαος) (fotoanimatie | filmduur: loop | 2020) te zien. Het is een werk gebaseerd op Menelaos, de koning van Sparta met in zijn armen Patroklos, zoon van Menoitios de Titaan, een beeld op de Loggia dei Lanzi, een beeldengalerij op het Piazza della Signoria in het Italiaanse Florence.

www.robthuis.nl

Informatie

Vanaf:
Dinsdag 01 december 2020
Tot en met:
Dinsdag 02 maart 2021

Waar:
Gang