Dick Stapel - Kunstenaarsportretten en Stillevens

Dick Stapel behoort tot de beste portretschilders van Nederland. Hij schildert onder meer prominente persoonlijkheden uit de wereld van de politiek, de muziek, het theater en de beeldende kunst.  De portretten worden gekenmerkt door directheid, een eigentijdse allure en een treffende gelijkenis en karakterisering. Zij hebben een band met de traditie, maar zijn ontegenzeglijk eigentijds. Dick Stapel portretteert mensen levensgroot en vaak ten voeten uit, tegen een vlakke achtergrond waarvan een grote ruimtelijke suggestie uitgaat. Hij schildert in sobere heldere kleuren die hij met losse toets vrij dun opbrengt zodat het wit van het doek een rol blijft spelen.

Zijn veelzijdigheid blijkt uit zijn stillevens en zijn landschappen. Hier heerst de stilte en het evenwicht van een kunstenaar die zich richt op de essentie. Wat geldt voor zijn portretten geldt ook voor zijn overige werk: Dick Stapel is een schilder pur sang.

Op donderdag 25 mei is de Mesdagzaal de hele dag gesloten vanwege een verhuring. 

Informatie

Vanaf:
Woensdag 03 mei 2023
Tot en met:
Maandag 29 mei 2023

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 06 mei 2023 om 17:00 uur

Opening door:
Gert Dumbar, nomadisch professor aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Aanwezigheid kunstenaar:
De kunstenaar is op de volgende data aanwezig bij zijn tentoonstelling van 14:30-17:00 uur: 12, 13, 14, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27, 29 mei 2023.

Kunstenaar