Frans de Leef - met/zonder titel (I.M.)

Loodgieter, zeefdrukker, schilder, radio en tvpresentator, zwingcafébedenker, spaarprentbedenker,  acteur, columnist, bekende Hagenaar, beminnelijk persoon, dossiervreter, statutendoorploeger, vraagbaak, levensgenieter, humorist, echtgenoot, vader, mantelzorger, zanger, wandelgangenpoliticus, vriend, internetquizmaster, verhalenverteller, rondleider, bemoeial, voorzitter van Pulchri Studio en van alles en nog wat waar ik even niet op kom. (Excuses daarvoor.)
Frans is ons ontvallen, of zoals hij het zelf uitdrukte: hij is gaan hemelen. Het motortje was op, zo deelde hij ons mede. Hij tobde al een paar jaar met zijn gezondheid. Hij was mantelzorger voor zijn vrouw Marja, zijn voorzitterschap van Pulchri vergde veel van hem, Marja’s overlijden ging hem niet in de koude kleren zitten, kortom het motortje had veel te verduren. Teveel hooi op de vork en roofbouw zou je kunnen zeggen, maar hij deed het met plezier en met volle inzet. Want zo was was hij ook, een bijtertje. (In de eerste alinea vergeten, sorry.)
Zijn ‘hemelen’ werd in de plaatselijke pers ruim vermeld en om hem te gedenken werd in allerijl nog éénmaal zijn bedenksel, het Zwingcafé, gehouden voor een uitverkochte grote zaal van theater de Regentes. Aan het programma van dat allerlaatste Zwingcafé werd belangeloos meegewerkt door een keur aan bekende Haagse artiesten cq vrienden van Frans. Uiteraard waren dat Henk Anijs en Hans Steijger, die door de jaren heen altijd de pianobegeleiding voor hun rekening namen. Verder werd opgetreden door De Règâhs, Sjaak Bral, Marcel Verreck & Paul Pleijsier, Jille van der Veen, Marloes Anijs, Susanne de Rooij, Robbie de Huismuzikant (winnaar Haags Songfestival 2021) en ‘stadsdiva’ Jeannette Scheffer alias Coba. Frans zou er van genoten hebben. (Wel eerder genoemd; levensgenieter.)
En dan ook nog bij Pulchri een in memoriam-tentoonstelling in de Tuingalerie met natuurlijk de zeefdrukken die hij maakte samen met zijn, veel te jong gestorven, broer Jan. Drukgang na drukgang ontstonden uiterst secuur de stadsgezichten van Den Haag en Rotterdam, vakwerk. (hierboven ook vergeten, Frans was een vakman, sorry) Daarnaast ook te zien: de objecten en installaties die hij maakte als commentaar op de kunstwereld. (Ook vergeten: hij was bij tijd en wijle een genadeloos commentator.)
U bent bij dezen uitgenodigd om de opening op zaterdagmiddag 20 april in de Tuingalerie bij te wonen. Lovende woorden zullen gesproken worden, glazen zullen geheven worden, herinneringen zullen worden opgehaald en sterke verhalen verteld. (O ja, je kon met Frans een goed glas drinken, maar zoals wij altijd zeiden: ”alles in het nette”.) 

Jille van der Veen, beeldend kunstenaar

Informatie

Vanaf:
Woensdag 17 april 2024
Tot en met:
Dinsdag 14 mei 2024

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 20 april 2024 om 17:00 uur

Opening door:
Max Leroux, Marcello van den Dop en Jille van der Veen, vrienden van Frans de Leef

Let op:
De tentoonstelling is gesloten op 27 april i.v.m. Koningsdag.