Genomineerden Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021

De Van Ommeren - De Voogt Stichting biedt, naast het prijzengeld van € 5.000,- voor de winnaar, elk jaar de drie genomineerden deze tentoonstelling aan. Vorig jaar tijdens de Najaarssalon van 2021 werden Piet Gispen, Marisja Smit en Philip Wiesman genomineerd voor de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021. Philip Wiesman werd uiteindelijk gekozen als winnaar van de drie. Tezamen exposeren ze nu hun werk.

Piet Gispen, Lord Castlereagh, zelfportret, foto en pigmentdruk

Het is een imponerend en prachtig zelfportret. Fotografie bootst schilderkunst na. De kunstenaar heeft zichzelf geportretteerd als de historische politieke figuur, de Engelsman Lord Castlereagh. Het werk heeft reminiscenties aan diens portret in olieverf op doek uit 1814, geschilderd door Sir Thomas Lawrence, waarin ook een rood gordijn als achtergrond, als kleding een lichte broek en een donker jasje, een blik die de toeschouwer aankijkt, een even ongedwongen als geposeerde houding, waarbij in beide gevallen de hand op een tafel rust. 

Marisja Smit, ‘Framed Out’, goud geschilderde lijsten

Het werk is imposant als je de zaal binnen komt. De jury is van mening dat de maatvoering van het beeld klopt en het versterkt de zeggingskracht. Het werk is gewaagd en technisch goed doordacht. Er is een balans tussen volume en transparantie evenals een verschil in uitstraling tussen binnen- en buitenkant. Wij vinden de verwijzing van de lege schilderijlijsten naar de schilderkunst binnen een schilderkunstig genootschap dat dan weer een sculptuur wordt een mooie verbinding binnen deze expositie.

Philip Wiesman, ‘Arbor Magna’, ets

De jury was onder de indruk van de grafische kwaliteit van het werk. Wij vonden het ontroerend met hoeveel liefde en aandacht het werk is gemaakt. Het werk heeft een verstilling en een lichtheid. Wat opviel is dat de kaarsen van de bloeiende kastanje donkerder lijken tegen de lucht dan in de kastanje. Het werk heeft verfijnde en open patronen in lijntjes en puntjes waardoor de witte ondergrond er fris door heen schijnt. Door het contrast tussen de architectonische lijnen en de organische vormen en ook door de coulissen werking van de bomen heeft de ets een mooi opgebouwde compositie.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 05 februari 2022
Tot en met:
Zondag 27 februari 2022

Waar:
Hardenbergzaal

Opening:
Zaterdag 05 februari 2022 om 14:00 uur

Opening door:
Anna de Voogt, namens de Van Ommeren - De Voogt Stichting.

Aanmelden opening:
Wilt u graag aanwezig zijn bij deze opening? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl o.v.v. opening Genomineerden en uw gegevens.

Kunstenaars