Genomineerden Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021

De Van Ommeren - De Voogt Stichting biedt, naast het prijzengeld van € 5.000,- voor de winnaar, elk jaar de drie genomineerden deze tentoonstelling aan. Vorig jaar tijdens de Najaarssalon van 2021 werden Piet Gispen, Marisja Smit en Philip Wiesman genomineerd voor de Van Ommeren - De Voogt Prijs 2021. Philip Wiesman werd uiteindelijk gekozen als winnaar van de drie. Tezamen exposeren ze nu hun werk.


Philip Wiesman: (Winnaar)

Philip Wiesman zal tijdens de tentoonstelling op zondagen aanwezig zijn van 12:30-17:00 uur. Voor Wiesman was 2021 bij Pulchri Studio een onvergetelijk jaar en wel omdat hij op 2 oktober voor de ets Arbor Magna, een ets waaraan hij meer dan een jaar had gewerkt, de Van Ommeren – De Voogt Prijs heeft mogen ontvangen. Tevens heeft hij er in de grafiekmaand november de tentoonstelling ‘Philip Wiesman 75 jaar’ kunnen organiseren, ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. Op de aangekondigde tentoonstelling zal Wiesman de bekroonde ets Arbor Magna exposeren, daarbij ook (deels) zijn werkwijze prijsgeven. Verder zullen er nog een aantal etsen uit verschillende perioden te zien zijn.


Piet Gispen: (genomineerde)

Voordat ik fotograaf werd (2001) was ik eigenlijk altijd aan het tekenen en verreweg de meeste van mijn tekeningen waren de meeste van deze portretten, al helemaal toen ik jong was, waren imaginaire koppen. Later pas ging ik echte portretten tekenen, soms naar het leven, maar meestal vanaf een foto of prent. Mijn zelfportretten waren vanzelfsprekend naar het leven getekend. De portretkunst, kortom, is altijd een rode draad in mijn leven geweest. Een goed portret is een uitnodiging, niet alleen om te kijken of om kennis te maken met de geportretteerde, maar ook om te zien wat er niet is op het eerste gezicht. Het moet je uitnodigen om nogmaals te kijken en nog weer eens. Het moet zijn als goede muziek die je dwingt om niet alleen te luisteren, maar om ook te horen wat je niet onmiddellijk hoort, maar wat er toch is. Of ik daar in geslaagd ben met mijn zelfportretten, laat ik graag aan de kijker over. In oktober 2021 tijdens de Najaarssalon van Pulchri Studio werd mijn “zelfportret als Lord Castlereagh” (vrij naar Thomas Lawrence) genomineerd voor de Van Ommeren de Voogt prijs. Dat nu juist een zelfportret, te midden van al mijn andere fotografische werk, voor deze prijs werd genomineerd, deed mij extra groot plezier en ik beschouw het als een erkenning voor mijn werk. Tijdens de tentoonstelling zal een reeks zelfportretten en bijbehorend boekje worden gepresenteerd.


Marisja Smit: (genomineerde)

Heeft een opblaasbaar sculptuur gemaakt van gouden stof met de titel "All that glitters is not gold", afgeleid van een gedicht van William Shakespeare. Deze vroege uitdrukking is een aforisme dat stelt dat niet alles wat er kostbaar of waar lijkt, zo blijkt te zijn.


All that glitters is not gold—

Often have you heard that told.

Many a man his life hath sold

But my outside to behold.

Gilded tombs do worms enfold.

Had you been as wise as bold,

Young in limbs, in judgment old,

Your answer had not been inscrolled

Fare you well. Your suit is cold—Op zaterdag 26 februari is de zaal gesloten wegens een verhuring. Het is dan niet mogelijk deze expositie te bezoeken.


Informatie

Vanaf:
Donderdag 03 februari 2022
Tot en met:
Zondag 27 februari 2022

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 05 februari 2022 om 14:00 uur

Opening door:
Anna de Voogt, namens de Van Ommeren - De Voogt Stichting.

Let op:
Op zaterdag 26 februari is de zaal gesloten wegens een verhuring. Het is dan niet mogelijk deze expositie te bezoeken.

Kunstenaars