Haagse Schooldag Nieuwkoop

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 4 december om 15.00 uur door Robbert - Jan van Duijn, Burgemeester Nieuwkoop. Ruim 100 jaar geleden lieten Haagse kunstenaars zich inspireren door de indrukwekkende wolkenluchten en de ongerepte natuur. Hun pleisterplaats was het weidse landschap rond Nieuwkoop/Noorden. Kunstwerken van de “Haagse School” zijn vermaard, gewild en worden wereldwijd bewonderd. Na 100 jaar kent de omgeving nog steeds diezelfde aantrekkingskracht voor kunstenaars en zo kwam het dat in 2015 een aantal kunstliefhebbers het initiatief nam om een oude traditie van het buiten schilderen nieuw leven in te blazen. Ze besloten om jaarlijks op de eerste zaterdag van september professionele kunstenaars uit te nodigen om “en-plein-air” samen te komen en een kunstwerk te doen creëren.

Na afloop van deze middag worden de kunstwerken in Nieuwkoop geëxposeerd tijdens een acht weken durende tentoonstelling. Alle bezoekers kunnen daar een stem uitbrengen op het voor hen meest aansprekende kunstwerk. De winnaar ontvangt jaarlijks uit handen van de burgemeester van Nieuwkoop een prestigieuze geldprijs. Dit jaar is het dubbel feest, want gemeente Nieuwkoop viert haar 750ste jubileumjaar en de “Haagse School Dag” haar eerste lustrum. Als bezoeker in de Weissenbruchzaal van Pulchri Studio, de bakermat van de Haagse School schilders, krijgt u een inkijkje in deze kunstwerken vanuit Nieuwkoop.

Deelnemende kunstenaars: Albert-Jan Cool, Ans Vianen, Christiaan Afman, Geer Huybers, Gerard Huysman, Hana Vendlova, Hendrie Sassen, Ineke Mahieu, Ingrid van Nierop-Waltman, Jean Johns, José van den Helder, Leo van der Vlist, Leo van Klink, Loes Botman, Machtelt IJdo, Marja Spijker, Melda Wibawa, Mieke van Zundert, Mineke Gravers, Monique van Dijk, Mus, Peter van Berkel, Peter Waltman, Robin Akkerman, Ruud Willemse, Simone Houtman, Sonja Brussen, Sylvia Heeren, Tjeerd Landman, Willem van Weerdhuizen.

Informatie

Vanaf:
Donderdag 02 december 2021
Tot en met:
Zaterdag 29 januari 2022

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 04 december 2021 om 15:00 uur

Opening door:
John Sillevis, kunsthistoricus.

Aanmelden privebezoek:
Wilt u, alleen of met twee personen, een afspraak maken voor een privébezoek, laat het ons weten en stuur een e-mail naar galerie@pulchri.nl.

Kunstenaars