Haagse Schooldag Nieuwkoop

Ruim 100 jaar geleden lieten Haagse kunstenaars zich inspireren door de indrukwekkende wolkenluchten en de ongerepte natuur. Hun pleisterplaats was het weidse landschap rond Nieuwkoop/Noorden. Kunstwerken van de “Haagse School” zijn vermaard, gewild en worden wereldwijd bewonderd. Na 100 jaar kent de omgeving nog steeds diezelfde aantrekkingskracht voor kunstenaars en zo kwam het dat in 2015 een aantal kunstliefhebbers het initiatief nam om een oude traditie van het buiten schilderen nieuw leven in te blazen. Ze besloten om jaarlijks op de eerste zaterdag van september professionele kunstenaars uit te nodigen om “en-plein-air” samen te komen en een kunstwerk te doen creëren.

Deze zaterdagen beginnen met een warm welkom ter ontvangst, aanvankelijk zelfs nog in een van de kroegen waar de “Haagse School” schilders zelf werkten, kletsten, dronken en ook wel boven konden blijven slapen. Daarna volgt als vanzelfsprekend een introductie over de “Haagse School” en een moment voor de groepsfoto, waarbij alle deelnemers, met de in een knapzak aangeboden lunch, worden vereeuwigd.

Aan het eind van de middag, biedt de organisatie een altijd weer razend gezellige “meet and greet” aan en ook al zijn “ze” nog niet allemaal af….de verrassingen die na een dag hard werken worden getoond maken deze dagafsluiting tot een waardevol collectief moment in een warme en vooral ontspannen sfeer. In Galerie Rijlaarsdam in Nieuwkoop worden de kunstwerken geëxposeerd tijdens een acht weken durende tentoonstelling. Alle bezoekers kunnen daar een stem uitbrengen op het voor hen meest aansprekende kunstwerk. De winnaar ontvangt jaarlijks uit handen van de burgemeester van Nieuwkoop een prestigieuze geldprijs.

“750 Jaar Nieuwkoop” en de “Haagse School Dag” viert haar eerste lustrum: Dubbel feest! Wij zijn samen met alle kunstenaars zeer verheugd over de exposities van dit jaar en tevens blij met de werken van de afgelopen vijf jaren. U kunt als bezoeker in de Weissenbruchzaal van Pulchri Studio, de bakermat van de Haagse School schilders, een inkijkje krijgen in kunstwerken vanuit Nieuwkoop/Noorden en dat maakt ons allemaal bescheiden en trots!

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 04 december 2021
Tot en met:
Donderdag 30 december 2021

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 04 december 2021