In deze tentoonstelling presenteren rechtswetenschapper Helen Stout en beeldend kunstenaar Ilja Walraven het resultaat van hun gezamenlijke onderzoek naar de relatie tussen kunst en wetenschap. Aanleiding vormt de groeiende kloof tussen juridische fictie en maatschappelijke werkelijkheid. Wat betekent het dat ‘eenieder geacht wordt de wet te kennen’ in een tijd waarin jongeren steeds minder lezen en traditionele wetteksten nauwelijks nog toegankelijk zijn?
Stout en Walraven onderzochten hoe beeld en kunst kunnen bijdragen aan het begrijpelijk maken van juridische concepten. Hun uitgangspunt: middeleeuwse juridische handschriften, waarin tekst en beeld nog hand in hand gingen. Centraal staat de Saksenspiegel, een 13e-eeuws manuscript met een unieke combinatie van rechtsregels en illustraties. Dit historische document fungeert in de tentoonstelling als inspiratiebron én als mogelijke blauwdruk voor wetgeving van de toekomst: wetsteksten die ondersteund worden door beeld om hun betekenis te versterken.
Het onderzoek resulteerde in een serie van circa zestig panelen (122 x 100 cm), gemaakt met collage- en gemengde technieken. Elk paneel verbeeldt een aspect van het juridische denken, waarmee een gelaagd visueel verhaal ontstaat. De tentoonstelling is een eerste verkenning van de mogelijkheden van ‘wet en beeld’, een theoretische snuffelstage in de toekomst van de wetgevingspraktijk.
Deze multidisciplinaire samenwerking nodigt bezoekers uit om op een andere manier naar wetgeving te kijken: niet als gesloten systeem van regels, maar als een culturele uitdrukking die ook visueel betekenis kan dragen.
Vanaf:
Zaterdag 16 augustus 2025
Tot en met:
Zondag 07 september 2025
Waar:
Mesdagzaal
Opening:
Zaterdag 16 augustus 2025 om 15:00 uur
Let op:
Vanwege een besloten bijeenkomst zijn de bovenzalen op 6 september vanaf 15:00 uur niet toegankelijk.