Johan van den Berg - In Memoriam

Johan van den Berg volgde zijn opleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Hij was daar een leerling van Kees Andrea en Nol Kroes, ook volgde hij privé schilderlessen bij A. Slootweg. Hij verkreeg onder meer de Jacob Maris Jeugdprijs in 1966, de Jacob Hartogprijs in 1971, de  Europaprijs voor de Schilderkunst, de bronzen medaille van de stad Oostende in 1971 en de Van Ommeren-de Voogtprijs in 2000. Johan van den Berg werkte als schilder, tekenaar en graficus veelal non-figuratief. Zijn werk is opgenomen in vele particuliere verzamelingen in Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, België, Zwitserland en Duitsland. Werk is tevens in het bezit van het Kunstmuseum in Den Haag, het Stedelijk Museum Schiedam, de Rijkscollectie en de privécollectie van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Behalve beeldend kunstenaar was Johan van den Berg ook dichter. Zeker 10 gedichtenbundels zijn er van zijn hand verschenen. Regelmatig publiceerde hij in de literaire tijdschriften Kentering, Dimensie Nieuw Vlaams Tijdschrift, Argus, Schoon Schip en De Tweede Ronde. In 1972 organiseerde en werkte hij mee aan de eerste Haagse Poëzienacht. In de jaren tachtig werden er door hem in samenwerking met anderen nog meer van dergelijke poëziemanifestaties georganiseerd zoals o.a. Dichter in huis, Poëzie in Pepijn, Poëzie in het paard van Troje en een Poëzie/Videovoordracht in Kapel de Peperbus te Leidschendam. Johan van den Berg was lid van Pulchri Studio van 1970-2019.


Deze nacht                              

breekt de draagwijdte

van het verlaten land

ik ben in stem gebonden


en zwak het licht

dat schijnbaar dragend is

het onweer en de blauwe regen

zijn door de wolken weggelokt

de molens slaan

hun versleten wieken


en door mijn venster

ademt een gevangen wind

ik reis een vlucht

zonder ogen en wacht

met een dichtgenaaide mond

het voorlaatste mompelen


de droefheid van het uur

waarin het donker wordt

afgeteld


- Johan van den Berg

Let op! Pulchri Studio is gesloten op en rondom de feestdagen (24 december t/m 1 januari) met uitzondering van 29 & 30 december. Op deze dagen zal Pulchri Studio gewoon geopend zijn!

Informatie

Vanaf:
Donderdag 26 november 2020
Tot en met:
Dinsdag 05 januari 2021

Waar:
Tuingalerie

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag.