Jurjen de Haan & Maarten van Dreven - De tovenaar tovert nog steeds

De vorig jaar plotseling overleden Haagse kunstenaar Jurjen de Haan wordt in Pulchri Studio herenigd met zijn in 2001 overleden partner Maarten van Dreven. Met een representatieve selectie van circa 80 kunstwerken uit hun beide oeuvres zijn de twee kunstenaars voor de laatste keer samen te zien op een tentoonstelling. Wegens het grote succes aan het begin van dit jaar en voor eenieder die destijds niet de kans heeft gehad de tentoonstelling te bezoeken volgt er een tweede en daarmee laatste tentoonstelling ter nagedachtenis aan deze twee helden.

Na het plotseling overlijden van Jurjen de Haan op 8 maart 2018 had zijn naaste familie de behoefte om de nalatenschap van Jurjen (voornamelijk kunstwerken van hem en Maarten) veilig te stellen voor diegenen die hier belangstelling voor hebben en deze kunstwerken op waarde weten te schatten. De expositie is niet alleen een postuum eerbetoon, maar is door de familie geïnitieerd om kenners van hun werk de kans te geven om iets aan te schaffen. ‘Tegen aantrekkelijke prijzen’, aldus de nabestaanden familie die liever zien dat de werken goed terechtkomen, dan dat ze er zelf veel geld aan verdienen. René Smit heeft namens de familie van Jurjen de Haan de taak op zich genomen een selectie te maken. Zijn schoonmoeder is de zus van Jurjen die de nalatenschap van de schilder heeft gekregen.

Jurjen de Haan en zijn levenspartner Maarten van Dreven waren de vertegenwoordigers van de Nieuwe Haagse School, een kunstenaarsstroming die met Verve, Fugare en de Posthoorngroep een bloeiperiode van de Haagse schilderkunst in de tweede helft van de vorige eeuw vertegenwoordigde.

Jurjen de Haan riep met zijn kleurige portretten, motorrijders en poëtische associaties een fantasierijke, onbezonnen wereld op, waarin de felle Cobra-kleuren het Haagse, grijze coloriet ontmoetten. Maarten van Dreven werkte, net als Jurjen de Haan, het liefst op groot formaat, met als onderwerp verstilde maskers en lichaamsbeschermers, uitgewerkt in uiterst zorgvuldige tekeningen. Zijn achtergrond als modeontwerper is duidelijk aanwijsbaar. Maarten van Dreven was een begaafd portrettist.  Jurjen de Haan en Maarten van Dreven waren beiden jarenlang inspirerende docenten aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem (ABKA). Privé vormden ze ruim 38 jaar lang een koppel.

Jurjen de Haan heeft zijn werken en dat van zijn partner altijd goed geordend. De collectie is echter te omvangrijk voor de familie om ze te conserveren. Het is nog niet bekend wat er met de nalatenschap wordt gedaan. Museale belangstelling is er volgens Smit niet. ,,Het zou kunnen dat een groot deel uiteindelijk naar een veiling gaat, maar we willen eerst een representatieve selectie laten zien aan de mensen die de werken op waarde weten te schatten. Voor de familie is het belangrijker dat de kunstwerken goed terechtkomen in plaats van dat er geld aan wordt verdiend.’’

Jurjen de Haan is zelf ook jarenlang voorzitter van Pulchri Studio geweest. Ook de Koninklijke Familie bezit werk van hem. Zo kregen Willem-Alexander en Máxima bij de geboorte van hun eerste dochter Amalia van het Haags gemeentebestuur in 2003 het schilderij ‘Stapeling met blauwkop’ cadeau, destijds omschreven als ‘een opgewekt schilderij met kleurvlekken die naar boven toe stuwen’.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 31 augustus 2019
Tot en met:
Zondag 15 september 2019

Waar:
Mesdagzaal