Lisa van der Heijden - Farbraumkörper

Als bezoekers het atelier van de Duitse kunstenaar Lisa van der Heijden (Weitnau, 1951) betreden, worden ze bijna verblind door licht, licht dat niet alleen van de daglichtlampen afstraalt. Het zijn de schilderijen die van binnenuit oplichten. Over deze schilderijen staat in het juryrapport over de toekenning van de jaarlijkse Jacob Hartog Prijs 2021: “Dat is waar schilderen over gaat. Het werk heeft uit verschillende oogpunten een compleet andere beleving. Het monumentale karakter in formaat wordt eveneens behaald in de subtiele manier waarop kleur wordt weergegeven. Hierdoor beweegt en zindert het werk en blijft de jury zich geboeid voelen. Door de gevoelens van zachtheid, stilte en opluchting wordt zij als het ware binnengetrokken.”

Maar, wat dan te denken van de “zwarte” schilderijen? Voor Lisa is zwart niet dreigend, donker, in tegendeel, het is de bron waaruit het licht komt. Zij kiest de kleuren niet om hun emotionele waarde. Het is het doek dat haar het kiezen voor de juiste kleur leert, dit soms ook pas na ellendige vergissingen. Sinds kort krijgt in haar werk de rechthoek meer aandacht waarbij de randen bijna onzichtbaar in de volgende kleurruimte overgaan, de kleurzones als het ware  in elkaar vervloeien. Lisa’s werk ontstaat laag over laag. Ze werkt “slow and silent” zoals de door haar bewonderde Agnes Martin. Abstracte kunst in haar gereduceerde vorm heeft haar altijd gefascineerd doordat die een realiteit laat zien die wij noch zien noch beschrijven kunnen. Dat betekent niet dat deze niet te beschrijven realiteit niet ook in de figuratieve kunst te beleven is. De renaissance, haar favoriete periode, geeft met de prachtigste schilderijen daar al een vroeg voorbeeld van.  

Bekijk hier alvast haar beschikbare werk via onze webshop. 

Let op: Op 23 juni is de tentoonstelling gesloten vanwege een verhuring. Op 24 juni is Pulchri Studio gesloten vanwege Veteranendag.

Informatie

Vanaf:
Donderdag 01 juni 2023
Tot en met:
Zondag 25 juni 2023

Waar:
Hardenbergzaal

Opening:
Zondag 04 juni 2023 om 16:00 uur

Opening door:
Pien Hazenberg.

Let op:
Wegens een verhuring is de expositie op 13 juni niet te bezoeken.

Kunstenaar