Michel Verhoef - Stories

Ondanks crisissen, die dwingen tot afstand houden, blijft voor mij “de mens” toch centraal en dichtbij. De emotie lonkt en ligt op straat, in de openbare ruimte. Ons gedrag, onze instincten blijven, al zijn we tijdelijk ontregeld. De markten in ons landje bleven geopend voor onze eerste levensbehoeften. De mensen lieten zich niet vermurwen en zochten er hun “dagelijkse uitje”. Zo begaf ik mij dan ook als straatfotograaf, beschermd en wel met mondkapje, tussen de naar al-wat-eetbaars snuffelende mens. Een selectie beelden hiervan zult u in deze expositie aantreffen.

Geen nood, straatfotografie is niet alleen tijdens crisissen een uitdaging maar ook de periode voor en na een crisis krijgen aandacht. Voor sommigen is het gewoon altijd crisis, zoals bij het naar zuurstof snuivende jongetje in een vervuild luchtklimaat of bij de bedelende keurige maar trieste dame.

In andere tijden is er niet altijd welvaart maar kunnen de mensen op hun manier wel gelukkig zijn bij het kinderspel op straat tussen keuvelende buurvrouwen in een arme buitenwijk. Sommigen trekken zich terug in een eigen wereld, verdiept in een boek en genietend van een sigaartje, terwijl verderop een enkeling een zonnige lunch op een begraafplaats nuttigt tussen zijn geliefde grafstenen. Zo zijn er ook veel mensen die lijdzaam hun dagelijkse openbaar vervoer ondergaan en zich niet bewustzijn zijn van hun fotogenieke aanwezigheid. 

Voor mij is het niet altijd nodig dat er per se een mens op het beeld moet staan, zonder dat men het gevoel heeft van een leegte, immers zelfs een simpele omgewaaide stoel in de woestijn, kan de aanwezigheid van mensen voelbaar maken. Dan is er ook nog de werkende mens die aandacht behoeft, en dan vooral diegene die het buitenklimaat trotseert, de mens die normaal gesproken weinig aandacht krijgt, zoals, de bouwvakker, de glazenwasser, de bezorger e.d.

Uiteindelijk zijn er veel verhalen, stories, te vertellen, die het resultaat zijn van ons gedrag en van onze emoties. Deze eigenschappen zijn universeel en kun je waarnemen overal om ons heen en waar ook in de wereld. Via mijn podium de straatfotografie probeer ik u daarvan deelgenoot te maken.

In verband met de nieuwe coronamaatregelen is de opening met coronacheck bij de deur. In het gebouw is geen mondkapjesplicht meer. 

Informatie

Vanaf:
Woensdag 16 februari 2022
Tot en met:
Zondag 13 maart 2022

Waar:
Klinkenberggaleries

Opening:
Zaterdag 19 februari 2022 om 14:00 uur

Opening door:
Joep Annegarn, adjunct-directeur CKC & partners Zoetermeer (Centrum voor Kunst en Cultuur)

Kunstenaar