Moederland - Kunst, identiteit en dekolonisatie

In het collectief project ‘Moederland’ worden migratie, koloniale geschiedenis en familiebanden als inspiratie gebruikt door zeven kunstenaars die een uiteenlopende connectie hebben met Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië): Molukkers, Indo-Europanen (mensen van gemengde afkomst; ook ‘Indo’ genoemd) en Hollandse afkomst. In juni 2022 was in De Kruisruimte in Eindhoven een kleinere groepspresentatie met werk van alle zeven Moederland-kunstenaars te zien, een preview van hun presentatie in de Mesdagzaal van Pulchri Studio (29 oktober - 27 november 2022). In Eindhoven sprak ik met drie van de deelnemers: Ben Manusama, Aura op den Camp en Gijs Verschoor. 

De zeven kunstenaars laten in Moederland in een ‘dialoog’ en een nieuw perspectief (met bestaand en nieuw werk) zien hoe hun identiteit als beeldend kunstenaar in verband staat met hun familiegeschiedenis in Nederlands-Indië, het koloniale verleden en de migratie. De generatie van hun ouders, die uit ongemak zweeg over het verleden en na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 moest assimileren met Nederland in wederopbouw, is langzamerhand overleden. Deelnemende kunstenaars zijn: Ingrid van der Hoeven, Gijs Verschoor, Dominique Latoel, Shelly Lapré, Ben Manusama en Armando Ello. 

Ben Manusama: “We gebruiken kunst als verlengstuk van onze band met de overledenen, die zijn overleden in een land waar ze niet wilden sterven. Kunst is een prachtige uitweg naar schoonheid, liefde en heling.”

Gijs Verschoor: “Je kunt de band met ‘Indië’ wel ontkennen, maar je ontkomt er niet aan. Hoe ouder je wordt, hoe meer je dat gaat waarderen. Het contact met je familie en vrienden is een verrijking. Dat is vormend voor je hele leven.”  

Tekst: Wim van Cleef

Afbeeldingen: Armando Ello (Zaaloverzicht van de kleine Moederland tentoonstelling in de Kruisruimte in Eindhoven, 19-26 juni 2022.)


Informatie

Vanaf:
Zaterdag 29 oktober 2022
Tot en met:
Zondag 27 november 2022

Waar:
Mesdagzaal

Opening:
Zaterdag 29 oktober 2022 om 15:00 uur

Opening door:
Ingrid van der Hoeven, deelnemende kunstenaar.

Kunstenaar