Niels Smits van Burgst - The adventures of mr. I

Niels Smits van Burgst toont in deze tentoonstelling zijn recente schilderijen. Er is alweer twaalf en een half jaar overheen gegaan sinds Niels' laatste solotentoonstelling bij Pulchri-Studio. In 2011 vulde hij de Mesdagzaal met verbeeldingen van  luierende jongeren, lamme atelierbezoekers en eeuwige vakantiegangers, gevangen in brutale verfstreken.

In deze tentoonstelling mogen we opnieuw een kijkje nemen in deze wereld. We mogen delen in de avonturen van Niels' virtuele vrienden; we gaan mee op vakantie met onbekenden en we zijn reisgenoot van forensen op weg naar hun stralende bestemming.

Toch krijgen we niet hetzelfde te zien als twaalf en een half jaar geleden. De avonturen komen nauwelijks uit de verf. De personages zijn opgelost in hun omgeving; hun jeugdige potentie blijft verkleefd in de (stop)verf. Vaak is het slechts een klein tintverschil dat hun aanwezigheid doet vermoeden. We zien een kleur die los probeert te breken uit zijn omgeving; een stuk mensvlees dat hoopt te stralen als een personage. Slechts wanneer je langer kijkt, kun je de aanzet van een glimlach, daadwerkelijke pret, of misschien zelfs een ontluikende verliefdheid ontwaren. 

Niels Smits van Burgst (1970) studeerde in 1993 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Sindsdien zijn zijn schilderijen tentoongesteld in New York, Berlijn, Amsterdam, Brussel en nog veel meer steden in heel Europa. In 2013 vereerde Museum ‘de Buitenplaats’ zijn werk met een retrospectief. Hij won de ‘Van Ommeren - De Voogt Prijs 2007 en de AKU in 2011. Zijn schilderijen zijn in vele collecties over de hele wereld te zien.

Informatie

Vanaf:
Dinsdag 03 oktober 2023
Tot en met:
Zondag 29 oktober 2023

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 07 oktober 2023 om 17:00 uur

Let op:
Op 20 oktober is deze tentoonstelling vanaf 14:00 uur gesloten vanwege een verhuring.

Kunstenaar