Sina Dyks - Stimuli Wiring System

Deze expositie is de eerste uit een reeks van exposities waarbij Pulchri Studio een van haar galerieruimtes aan laureaten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) aanbiedt. Als eerste uit de reeks met KABK laureaten is Sina Dyks, (1995, Nederland) te gast. Sina Dyks heeft onlangs de Arts Thread Global Design Award 2021 (i.s.m. Gucci) gewonnen binnen het specialisme textiel, weven en breien. 

De invloed van onze zintuigen bepaalt hoe we dingen waarnemen en hoe we de wereld zien. Wel hebben aspecten als cultuur, genen en opvoeding hier een grote invloed op. Externe stimuli zijn als de bits en bytes die een computer omzet in logische samengestelde eenheden. Ik denk eigenlijk dat het is als weven waarbij de bits en bytes zijn als de kettingdraden en inslag. Alles bij elkaar vormen ze een geweven stof. De prikkels die door onze zintuigen worden waargenomen, genereren activiteit in de hersenen. Dit proces beïnvloedt ons DNA en dus beïnvloeden prikkels ons DNA. Deze invloed heeft effect op ons gedrag en ons wezen, maar vooral op de keuzes die we maken.  Van jongs af aan heb ik mezelf leren kennen als een textielontwerper die altijd geïntrigeerd door de veelheid aan kleuren en materialen. Ik werk vanuit wat ik zie en mijn intuïtieve gevoel is wat mij leidt.

Ik ben geïnteresseerd geraakt in hoe prikkels via onze zintuigen binnenkomen en onze gevoelens en daarmee ons DNA beïnvloeden. In deze onderzoek richtte ik me vooral op het visuele aspect, maar ook op het effect van kleur. Hier mee onderzocht ik een kader voor mijn manier van werken. De gevoelens, structuur of details die mij triggerden, begon ik ze te onderzoeken en uit te vergroten. Hoe ik de dingen vandaag ga waarnemen, zal jij noch iemand anders ooit weten. In zekere zin hebben we veel invloed op de waarneming en kunnen we veel dingen zelf leren. Door veel aandacht te besteden aan iets dat je interessant vindt, kun je er beter in worden. Omdat je vroeger in een bepaald onderwerp geïnteresseerd was, zie en ervaar je dingen tegenwoordig misschien anders.

Stimuli Wiring System is gebouwd op deze wrijving, spanning en de rijkdom van ons bedradingssysteem dat in uw lichaam plaatsvindt en onze hersenen beïnvloedt. Ik zocht naar continue beweging en de rijkdom van hoe ons lichaam is opgebouwd.   De materialen waar ik graag mee werk zijn vaak in tegenstelling met elkaar. Bijvoorbeeld heel erg behaard met een mooie glans. Voor mijn machinewerk gebruik ik voornamelijk gerecyclede PET-garens. Het textiel dat ik maak is een wrijving van materialen.

Door de spanning op te bouwen in lagen, kleuren en structuren ontstaat er een spanningsveld.  Door een spanningsveld voor de hersenen te creëren, ervaar je het als interessant, mooi of spannend. Door middel van de juiste kleurencombinaties kan ik ook werk presenteren waarin veel zit gebeuren, als rustpunt, puur omdat het uw behoeften kan aanvullen. Dat is precies wat ik wil met mijn textiel. Ik wil mensen alle schoonheid en rijkdom laten zien die de wereld heeft.

Let op: Wilt u, alleen of met twee personen, een afspraak maken met de kunstenaar voor een privébezoek, dan kunt u een bericht sturen naar galerie@pulchri.nl

Informatie

Vanaf:
Donderdag 09 december 2021
Tot en met:
Zondag 16 januari 2022

Waar:
Tuingalerie

Opening:
Zaterdag 11 december 2021 om 16:00 uur

Opening door:
Sina Dyks

Aanmelden opening:
Wilt u graag aanwezig zijn bij deze opening? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl o.v.v. opening Sina Dyks en uw gegevens.

Kunstenaar