The Return

"The Return" is een uniek concept waarbij een kunstexpositie samenkomt met een reeks van verschillende seminars en bijeenkomsten over kunst en recht. Het gaat over alle verschillende definities van het woord "return" en de verschillende betekenissen die daarbij horen. "The Return", oftewel de terugkeer, het keerpunt, de wens om terug te gaan naar een bepaald moment, een bepaalde plaats of situatie of naar een nog ongeremde staat van zijn. Dit thema raakt iedereen op een persoonlijke, unieke manier. Het beïnvloedt niet alleen de betrokken kunstenaars, maar elk individu, vooral in de huidige tijd. Kunst kan vanuit veel verschillende perspectieven worden bekeken: puur om wat het teweegbrengt vanuit het standpunt van de kijker, vanwege de financiële waardering, het verhaal dat wordt verteld of de geschiedenis/oorsprong van een kunstwerk. Voor een kunstverzamelaar is het vaak van groot belang wat de herkomst van een werk is en de authenticiteit ervan. Hoe stel je een collectie goed samen en hoe kun je deze collectie het beste onderhouden? Misschien zijn er soms werken verworven tijdens een bepaald regime of een koloniale periode en levert dat een debat op voor (terug)gave van een werk?

Naast de tentoonstelling worden seminars en bijeenkomsten georganiseerd over deze verschillende - juridische - aspecten van kunst. De seminars - over kunst maken, verzamelen, restaureren, kopen, lenen en uitlenen - richten zich op verschillende doelgroepen: experts uit de kunstsector, kunstenaars, advocaten en IE-specialisten en het publiek. Alle uitgenodigde kunstenaars werken internationaal en wonen deels in verschillende landen en/of verschillende plaatsen, bij een terugkeer als zodanig zijn ze altijd betrokken. Het is een integraal onderdeel van hun werk en hun persoonlijkheid. In één of meerdere evenementen demonstreren en bespreken de exposanten met het publiek hoe dit thema hen op hun eigen manier raakt.

Deelnemende kunstenaars zijn: Ruth Biller, Gaetano di Gregorio, Louise Harley, Boukje Janssen, Brigitte Spiegeler & Ekin Su Koc.

Informatie

Vanaf:
Zaterdag 07 mei 2022
Tot en met:
Zondag 29 mei 2022

Waar:
Mesdagzaal

Aanmelden opening:
Wilt u graag aanwezig zijn bij deze opening? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl o.v.v. opening The Return en uw gegevens.