Traditie en Innovatie - 98 hedendaagse meesterwerken uit China

国际视野下的中国绘画——中国国家画院优秀作品交流展

Pulchri Studio presenteert met trots "98 hedendaagse meesterwerken van de Chinese Nationale Academie voor Schilderkunst," een tentoonstelling met bijna honderd werken van 68 kunstenaars van de gerenommeerde Chinese Nationale Academie voor Schilderkunst (CNAP). Van 30 juni tot 21 juli kunnen bezoekers zien hoe deze Chinese kunstenaars tradities en innovatie en plek geven in hun hedendaagse schilderkunst. 

Topkunstenaars

De tentoongestelde werken zijn afkomstig van vooraanstaande Chinese kunstenaars die in hun thuisland aanzienlijke erkenning en succes hebben verworven. De kunstenaars zijn allemaal geselecteerd voor deze prestigieuze academie. Ze krijgen er de gelegenheid om hun talenten verder te ontwikkelen in samenwerking met andere gerenommeerde meesters en ontvangen daarvoor zelfs een salaris.

Traditie en Innovatie

De tentoonstelling toont een diversiteit aan kunstwerken. Er zijn kunstenaars die trouw blijven aan klassieke Chinese schilder tradities. Zij maken bloem- en vogelstudies of mistige landschappen met inkt en rode stempels, zoals die al eeuwenlang in China worden vervaardigd. Maar daarnaast zijn er kunstenaars die bewust breken met deze tradities. Ze zoeken naar nieuwe manieren om de moderne tijdgeest te vangen. Bijvoorbeeld door meer persoonlijke en expressieve voorstellingen te schilderen in niet-traditionele olieverf. Deze spanning tussen behoud en vernieuwing, die ook in de Nederlandse schilderkunst heel herkenbaar is, lijkt zich weinig aan te trekken van afstand en cultuur. 

Ambacht: De hartslag van Chinese kunst

Klassiek of modern, traditioneel of innovatief, één ding komt in alle tentoongestelde kunstwerken terug: het grote belang van vakmanschap in de Chinese kunst. Van gedetailleerd penseelwerk tot indrukwekkende beeldhouwkunst, deze werken laten steeds weer zien hoe de toewijding aan materialen, technieken en vakmanschap de Chinese kunst al duizenden jaren kenmerkt en dat nog steeds doet.

Artist Talk

Tijdens een speciaal evenement, zondagmiddag 30 juni om 13:00 uur, voorafgaand aan de opening, zullen vier Chinese en vier Nederlandse kunstenaars met elkaar in gesprek gaan over de rol die traditie, ambacht en innovatie in hun werk spelen. Deze culturele uitwisseling biedt ons een bijzonder inkijkje in hoe universeel de taal van de kunst nu werkelijk is. 

Over CNAP

De in 1988 opgerichte Chinese Nationale Academie voor Schilderkunst (CNAP), is een toonaangevend instituut voor artistieke creatie en onderzoek en valt direct onder het Chinese Ministerie van Cultuur.  CNAP bestaat uit acht gespecialiseerde academies voor disciplines zoals Chinese schilderkunst, kalligrafie en zegelgravure, olieverfschilderkunst, prentkunst en beeldhouwkunst. CNAP organiseert tentoonstellingen, beheert collecties en biedt trainingen en opleidingen aan.

In de afgelopen tweeënveertig jaar heeft CNAP een diverse groep creatieve talenten opgeleid en veel beroemde kunstenaars voortgebracht. Het instituut is een belangrijke speler in de Chinese kunstwereld. Dankzij haar actieve academische benadering en toewijding aan zowel traditionele als moderne kunstvormen, heeft CNAP veel bereikt op het gebied van kunstcreatie en onderzoek.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 26 juni 2024
Tot en met:
Zondag 21 juli 2024

Waar:
Mesdagzaal
Weissenbruchzaal
Hardenbergzaal

Opening:
Zondag 30 juni 2024 om 15:00 uur

Opening door:
Tan Jian, ambassadeur van China in Nederland, Dr. Xu Lian, vicevoorzitter van de Nationale Academie voor Schilderkunst van China, Marie-Anne Souloumiac, bestuurslid Royal Asian Art Society in the Netherlands & Herbert-Jan Hiep, directeur IVEM.

Artist talk:
Wees welkom voorafgaand aan de opening op zondag 30 juni om 13:00 uur.