Yke Prins - Oer, reflecties

Als kind van haar tijd vereeuwigt de multidisciplinaire beeldhouwster Yke Prins (1961) haar gedachten al vier decennia in diverse materialen waaronder klei, hout, brons, steen, staal en inkt op papier. Hierbij aangestuurd door haar intuïtie en het toeval met respect voor de mogelijkheden en aard van het materiaal en haar liefde voor de natuur en muziek. 

“De titel Oer onderstreept de grote fascinatie voor de kracht van de oertijd en natuur. Mijn in het landgoed Clingendael gelegen atelier wordt omringd door de groei en beweging van en verschillende lichtinvallen op de oude bomen die een grote inspiratiebron zijn. Deze intrigerende processen vertaal ik naar vormen in mijn werk.” 

Haar energieke handen en geest laten de materie letterlijk qua betekenis en inhoud groeien en veranderen zoals de natuur om haar heen de vele seizoenen doorleeft: van zaadje tot uitgedroogde stronk. Processen die voor Yke Prins van grote betekenis zijn om uitdrukking te geven aan haar fascinatie en zich te verbinden met de materialen waarmee ze werkt. Hun vloeiende vormen wisselen elkaar af, zoeken elkaar in hun gesloten of ruimtelijke beweging op en verraden aan de toeschouwer een intrigerend binnenleven. 

Op 4 juni opent de solotentoonstelling Oer, Reflecties ter gelegenheid van het 40-jarig kunstenaarsbestaan van Yke Prins en zal een landschap aan kunstwerken tonen. Het gevarieerde werk verraadt de onderlinge bestuivingen binnen het symbolische thema Oer en haar boodschap over de toekomst. In de bijzondere documentaire Oer, in 2021 gemaakt door Caren Huygelen, licht Yke Prins onder meer deze boodschap toe. 

Voor het 40-jarig jubileum is tevens een bijzondere en prachtig vormgegeven publicatie genaamd Oer, Reflecties samengesteld die op de opening wordt gepresenteerd. In dit tweetalige boek (Nederlands en Engels) zijn reflecties opgenomen op het werk en de ontwikkeling van Yke Prins, opgetekend tijdens gesprekken die de kunstenares het afgelopen jaar heeft gevoerd met uiteenlopende mensen werkzaam binnen de kunst. Het betreffen weerspiegelingen van gedachten en uitwisselingen over de betekenis van haar werk binnen de moderne (beeldhouw-) kunst.

Tezamen geeft het met de vele afbeeldingen van zowel beelden als tekeningen een indringend beeld van werk, inspiratiebronnen en motivatie van de beeldhouwster. Het boek is zonder enige twijfel een aanwinst voor eenieder met interesse voor de moderne kunst en zal bovendien voor de bezoeker van de tentoonstelling Oer, Reflecties een waardevol naslagwerk zijn om het werk van Yke Prins nog meer te doorgronden en te waarderen.

Op 5 (Eerste Pinksterdag) 14, 16, 25 (Veteranendag) juni 2022 zijn de zalen gesloten voor publiek en is het niet mogelijk deze expositie te bezoeken.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 01 juni 2022
Tot en met:
Zondag 26 juni 2022

Waar:
Weissenbruchzaal

Opening:
Zaterdag 04 juni 2022 om 16:00 uur

Opening door:
Ien van Wierst, curator van de tentoonstelling.

Kunstenaar