Yke Prins - Oer

Beelden in brons, staal en steen en tekeningen in inkt.
Het beukenhout voor het model voor het bronzen beeld ‘Oer’ komt uit het bos van Clingendael waar ik in mijn atelier werk. De boswachters hebben op mijn verzoek een stuk bij mijn atelier achter gelaten. Ik heb al meerdere grote bronzen beelden vanuit een model in hout in brons gegoten. In hout is het beeld direct, zacht, je kunt de boom en de geschiedenis teruglezen in de jaarringen en de groeirichtingen van de stam. In brons wordt het een ander beeld. Zwaar en verder van zijn oorsprong, maar ook voor de eeuwigheid gevat in brons. Deze verandering van materiaal fascineert mij, zoals ook versteend hout door de tijd transformeert maar nog wel herkenbaar is.

De stalen beelden gaan over het cyclische in de natuur, over groei en beweging naar licht. Over ritme en articulatie zoals je dat ook in een muziekstuk kunt beleven. Vanuit de waarneming ontstaat een abstract kalligrafisch teken. Deze abstractie wordt vertaald in staal en teruggeplaatst in de natuur. Door beweging, reflectie van licht en grafische lijnen articuleert het beeld de ruimte en de energie van de natuurlijke omgeving.

Mijn albasten beelden spelen met het licht, de transparantie. De rauwe stukken steen zijn nog behouden maar andere delen laten door het fijne polijsten het licht in de steen binnen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stroom Den Haag.

Informatie

Vanaf:
Woensdag 10 februari 2021
Tot en met:
Dinsdag 30 maart 2021

Waar:
Tuingalerie
Binnentuin

Privérondleiding
Wilt u graag een privérondleiding met de kunstenaar(s)? Laat het ons weten via galerie@pulchri.nl

Kunstenaar